İktisat Hocalarına Göre 2013’te En Önemli Sorun Cari Açık Ve İşsizlik

İktisat Hocalarına Göre 2013’te En Önemli Sorun Cari Açık Ve İşsizlik

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından yapılan ‘Hocaların Gözüyle 2013 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması’na göre 2013 yılında Türkiye ekonomisini bekleyen en önemli sorun cari açık ve işsizlik olacak. Araştırmaya göre bu yılın en çok

- İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından yapılan ‘Hocaların Gözüyle 2013 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması’na göre 2013 yılında Türkiye ekonomisini bekleyen en önemli sorun cari açık ve işsizlik olacak. Araştırmaya göre bu yılın en çok kazandıracak yatırım aracı ise altın.

İEAD tarafından yapılan ‘Hocaların Gözüyle 2013 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması’ ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. 18-31 Aralık 2012 tarihleri arasında ‘online anket’ yöntemi ile gerçekleştirilen ve profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlarına sahip 331 iktisat hocasının cevapladığı anket sonuçları, iktisat hocalarının dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme ve 2013 yılına ilişkin beklentilerini gösteriyor.

AVRUPA’DA UMUT YOK, TÜRKİYE ‘İYİ’ YOLDA

Anket sonuçlarına ilişkin açıklama yapan İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, önceki yıla göre iyimserlikte artış olmasına rağmen iktisat hocalarının dünya ve AB ekonomisi için oldukça kaygılı olduklarını söyledi. Prof. Bilgin’in verdiği bilgilere göre, ankete katılanların yüzde 77.7’si 2013 yılında dünya ekonomisinde belirgin bir iyileşme beklemiyor. Avrupa borç krizinde iyileşme beklemeyenlerin oranı ise yüzde 74.6. İktisat hocaları Avrupa Birliğinin dağılması/küçülmesi konusunda ise daha iyimserler. Hocaların yaklaşık yüzde 70’i Avrupa Birliğinin dağılmasını ya da küçülmesini beklemiyor.

Dünya ve AB ekonomisine ilişkin karamsar beklentilere karşın, iktisat hocaları genel olarak Türkiye ekonomisinin gidişatından memnunlar. Ankete göre, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunu ‘iyi’ olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 37, ‘normal’ olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 43.6; yani iktisat hocalarının yüzde 80’den fazlası Türkiye ekonomisinin mevcut gidişatını normal ve iyi olarak görüyor. Buna rağmen, hocalar 2013 yılında ekonomide belirgin bir canlanma beklemiyor. Hocaların yüzde 70’den fazlasının 2013 yılı için büyüme tahmini yüzde 3-5 aralığı. Yüzde 5’in üzerinde büyüme bekleyenlerin oranı ise yüzde 6’nın altında.

‘FRENCİ’ HOCALAR

Diğer yandan, küresel durgunluk ve riskler karşısında Merkez Bankası’nın duruşu da genel olarak başarılı bulunuyor. Küresel kriz, cari açık ve büyüme konusunda TCMB’nin uyguladığı politikalar, hocaların yarıya yakını tarafından ‘iyi’ olarak değerlendiriliyor. Merkezin politikalarını ‘kötü’ olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 11. Bu çerçevede, hocaların yüzde 60’tan fazlası faizlerde azalış beklerken, faizlerin mevcut düzeyin altına ne kadar inebileceği merak konusu.

TÜFE’yi tek hanede bekleyen hocaların tahminleri Merkez’in TÜFE hedefinden biraz uzak. Hocaların yüzde 96’sının TÜFE tahmini yüzde 5 ve bu üzeri, bu, iktisatçılara göre yüzde 5’lik hedefin tutması zor olduğu şeklinde yorumlanabilir. 2012 yılında dolar ve Euro kur hedefleri tutan hocaların bu yılki tahminlerinin tutup tutmayacağı da merak konusu. Hocaların 2013 yılı için dolar kuru tahmini bin 500-2 bin TL arası ve Euro için de 2 bin-2 bin 500 TL arası, bunların önemli ölçüde küresel gelişmelere bağlı olduğu açıktır.

EN ÖNEMLİ SORUN CARİ AÇIK VE İŞSİZLİK

İktisat hocalarına göre, 2012 yılında görülen iyileşmeye rağmen 2013 yılında Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu cari açık ve işsizlik olacak. Bu beklentinin nedeni, muhtemelen bu iki sorunun da yapısal bir nitelik kazanmış olması. Ekonomide belirgin bir canlanma beklemeyen hocalara göre, durgunluk diğer bir önemli sorun olmaya devam edecek.

Hocaların yarısı 2013 yılında en çok kazandıran yatırım aracının altın olacağını tahmin ediyor. Hisse senedi en çok kazandırır diyenlerin oranı da yüzde 30’dan fazla. Faiz ve dövizin cazibesini kaybettiği dikkate alındığında yatırımcılara ‘altın’ ve ‘hisse senedi’nden oluşan bir sepet önerilebilir. Diğer yandan, iktisat hocalarının yüzde 70’e yakını İMKB’deki pozitif ayrışmanın 2013 yılında da devam edeceğini bekliyor. Petrol fiyatlarına ilişkin beklenti ise mevcut düzeyin korunması ve artış şeklinde, dolayısıyla azalış beklenilmiyor.