İşte asgari ücreti 9.500 TL'ye çıkarmanın yolu

İşte asgari ücreti 9.500 TL'ye çıkarmanın yolu
Güncelleme:

Asgari ücret, yapılan zamlardan en büyük payı alırken, çalışanlara yapılacak ısınma yardımı da Meclis'ten geçti.

Son günlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alan ısınma yardımında yeni bir gelişme yaşandı. Asgari ücretli çalışanlar için yeni haber bu kez işverenler tarafından geldi.

Haziran ayına kadar 1000 TL ısınma yardımı maaşlara ek olarak verileceği açıklandı.

Böylece asgari ücretli çalışanların tutarları temmuz ayına kadar 9.500 TL olarak hesaplara yatırılmayı bekliyor. Peki ısınma yardım 1000 TL başvuru şartları nelerdir?

10 milyondan fazla asgari ücretli çalışanı yakından ilgilendiren açıklama geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu.

Erdoğan, kameralar karşısında asgari ücrete zam haberini verirken devamında ise işverenlerin desteğine değinildi. Ücretli çalışanlar için 1000 TL'ye varan ısınma yardımı geçtiğimiz günlerde meclis tarafından kabul edildi. Asgari ücretli çalışanlara doğal gaz destek verilmesine karar verildi.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARININ NE YAPMASI GEREK?

Resmi Gazete'de yayımlanan doğalgaz ve ısınma yardımı düzenlemesinde detaylar netleşti. Özel ve kamu sektöründe çalışan milyonlarca kişi için yeni bir yardım kapısı açılıyor.

İşverenler tarafından sağlanacak olan bu destekle milyonlarca çalışan, yaklaşan kış ayları öncesi elektrik ve doğalgaz yardımı alabilecek. Böylelikle işverenler de gelir vergisi ve sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak.

Özel sektör çalışanları için yapılan düzenlemeye göre hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL'den vazgeçiyor. 633 TL'lik bu rakam, çalışanın maaşına eklenebilecek.

Ayrıca, işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL'ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren bu kadar parayı, yani 1000 TL'yi 2023 yılı haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz yardımı yapan işverenler vergi indirimi alacak. 1.000 TL’ye kadar yapılan yardımlar bu indirimi kapsayacak.

İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergisinden istisna tutulacak. Günlük 34 lira (+KDV) olan yemek ücretini işverenler çalışanlarına yemek kartı ile verebiliyorken bu uygulama ile bu bedel 2022 yılı için 51 lira (+KDV) olacak.

BAŞVURU ŞARTLARI

Asgari ücretlere verilecek olan ısınma yardımı işverenler tarafından 1000 TL olarak belirlenirken bu tutar nakit ya da IBAN yoluyla yapılacak.

İşverenler için doğal gaz yardımı vermek zorunda olmadığından bu konu hakkında tercih eden işverenler çalışanlarına doğal gaz desteği sağlayabilir. Temmuz ayına kadar vergi ve SGK muaf olarak yapılacak olan 1000 TL'lik ısınma yardımı için milyonlarca vatandaş harekete geçti.