İşte Başbakan'ın bahsettiği o işadamı

İşte Başbakan'ın bahsettiği o işadamı

YDA Group'un tahvil ihracı piyasalara moral verdi. 4 Yıl vadeli 200 milyon liralık tahvil ihracına, 250 milyon lira talep geldi.

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki olağanüstü koşullar nedeniyle piyasalardaki olumsuz ve karamsar havayı dağıtarak adeta Game Changer olduk, piyasalara moral verdik." ifadesini kullandı.

YDA Group'tan yapılan açıklamaya göre, darbe girişimi, Standard & Poors'un (S&P) ülke notunu düşürmesi, OHAL ilan edilmesi, özel sektör tahvil piyasasında yaşanan ihraç iptalleri ve temerrütleri gibi peş peşe yaşanan olağanüstü koşullar nedeniyle morallerin bozulduğu bir dönemde YDA Group, yüzde 40'ını küresel yatırımcıların aldığı başarılı tahvil ihracı ile ekonomi gündemine damga vurdu.

SON YILLARIN EN BÜYÜK ÖZEL SEKTÖR İHRACI

4 yıl vadeli 200 milyon liralık tahvil ihracına çıkan YDA Group, son yılların en büyük özel sektör tahvil ihracına imza attı. En uzun vadenin 3 yıl olduğu Türkiye borçlanma araçları piyasasında, daha önce hiç test edilmemiş 4 yıl uzun vadeli, aynı zamanda düşük faizli ve yüksek rakamlı ihraca, 250 milyon lira talep geldi. Türk Lirası cinsinden 4 yıl uzun vadeli ilk özel sektör tahvil ihracına imza atıldı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) 70 milyon liralık tahvil aldığı ihraca, aralarında yabancı ortaklı bankaların, portföy yönetim ve sigorta şirketlerinin de bulunduğu yabancı ve yerli yatırımcılar katıldı.

"BÖYLE BİR TAHVİL İHRACININ ÇILGINLIK OLDUĞUNU SÖYLEYENLER OLDU"

YDA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, yaptığı değerlendirmede, tahvil ihracını olumsuz gelişmelere karşı gerçekleştirdiklerini belirtti. Arslan, şunları kaydetti:

"Hain darbe girişiminin ardından S&P’nin ülkemizin kredi notunu düşürmesi, OHAL ilan edilmesiyle piyasalarda yaşanan moral bozukluğu nedeniyle bazı bankaların dahi planlanmış tahvil ihraçlarını geri çektikleri bir ortamda, özel sektör tahvil piyasasında yaşanan temerrütler gibi art arda yaşanan olağanüstü olumsuz şartlarda, bize böyle bir zamanda ihraç yapmaktan vazgeçmemizi, üstelik en uzun vadenin 3 yıl olduğu normal piyasa koşullarında dahi hiç kimsenin daha önce denemeye cesaret edemediği 4 yıl vadeli, düşük faizli ve yüksek rakamlı böyle bir ihraca bu konjonktürde çıkmanın çılgınlık olduğunu söyleyenler oldu ama biz, tüm dünyaya, 'ülkemize ve ekonomimize güvendiğimizi göstermenin en doğru zamanı' dedik, 'mesele, memleket meselesi' dedik ve Grubumuzun da finans piyasalarındaki yüksek itibarına inanarak ihracımızı gerçekleştirmeye karar verdik."

Ulusal ve uluslararası sıkıntılara rağmen 200 milyon lira tutarla çıktıkları ihraca gelen yoğun talep neticesinde, toplam ihraç tutarını 250 milyon liraya çıkardıklarını bildiren Arslan, Türkiye sermaye piyasalarında bugüne kadar hiç olmamış bir vadeyle, ülkenin borçlanma araçları piyasasında ilk defa gerçekleşen 4 yıl vadeli özel sektör tahviliyle büyük bir başarıya imza attıklarını belirtti.

"TÜRKİYE'YE DUYULAN GÜVENİN GÖSTERGESİ"

Bu tahvil ihracının; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğine, Başbakan Binali Yıldırım'ın yatırımcı kimliğine ve hükümetin reformist programına, ülkeye duyulan güvenin göstergesi ve YDA'nın haklı gururu olduğuna işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki olağanüstü koşullar nedeniyle piyasalardaki olumsuz ve karamsar havayı dağıtarak adeta Game Changer olduk, piyasalara moral verdik. Tahvil ihracımızın başarıyla sonuçlandığını, ihraçtan çok daha fazla talep geldiğini ve bu zor süreçte vermiş oldukları desteklerinden dolayı yatırımcılarımıza biz de bir jest olarak gelen taleplerin tamamını karşıladığımızı bildirmemize müteakip yurt içinden ve yurt dışından pek çok tebrik ve teşekkür telefonu, mesajı aldık. Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek de Çin’deki G20 Zirvesi’nden ihracımızın sonucunu öğrenir öğrenmez sosyal medyada İngilizce ve Türkçe mesajlarla, 'başarısız darbe girişimi ve OHAL ilanı değerlendirildiğinde, yüzde 40’ını küresel yatırımcıların aldığı bu ihracın çok önemli bir başarı olduğuna ve Türkiye’ye yatırımcı güveninin devam ettiğine' dikkati çekerek, ihracımızın başarısının anlam ve önemini vurguladı. Bundan dolayı Sayın Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’e ve tebriklerini ileten herkese teşekkürlerimi sunuyorum."

Arslan, hem EBRD'nin büyük bir kararlılıkla güçlü destek vermesi hem de çalıştıkları bankalar ve finans kuruluşlarının, portföy yönetim şirketlerinin, sigorta ve emeklilik şirketleri ile sandıkların, YDA Group’a gösterdiği güven ve destekleri sayesinde gerçekleştirdikleri bu tahvil ihracının, uzun vade, düşük faiz ve yüksek miktar gibi teknik başarısının yanı sıra mevcut konjonktürde ülke ekonomisi ve pozitif piyasa algısı açısından çok büyük bir anlam ifade ettiğini vurguladı.

Milletçe yaşanılan bu zorlu süreçte ve piyasanın içinde bulunduğu koşullarda sadece firma için değil, ülke ve piyasalara duyulan güveni pekiştiren bu ihraçla finansman kaynaklarını çeşitlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda Konya Şehir Hastanesi gibi Türkiye'deki önemli altyapı projeleri için uzun vadede öz kaynak finansmanı da sağladıklarına dikkati çeken Arslan, bu tahvil ihracı sonucunda sağlayacakları kaynağın bir kısmını da kısa vadeli kredilerin yapılandırılmasında kullanacaklarını bildirdi.

"YATIRIMLARA HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ"

Ülke ve uluslararası piyasalarda yaşanan tüm güncel sıkıntılara rağmen tahvil ihracına katılım sağlayan ve destek verenlere teşekkür eden Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizin geleceğine, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğine, Sayın Başbakanımızın reformcu ve yatırımcı kimliğine, Sayın Başbakan Yardımcımızın ekonomi yönetimine hep inandık, güvendik ve her daim de güvenmeye devam edeceğiz. Güçlü Türkiye için, Yeni Türkiye için, ortak geleceğimize katkı sağlamak için, iş adamı olarak 'değer yaratmak' zorunda olduğumuz bilinciyle, milli birlik ve beraberlik içinde ülkemiz için daha çok çalışmaya, üreterek ve daha fazla istihdam sağlayarak insanımızın yaşamına değer katmaya, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimini destekleyen yatırımlarımıza hız kesmeden, durmaksızın devam edeceğiz. Büyük Türk milletinin el ele vererek ve kenetlenerek bu zorlu günleri de en kısa sürede atlatacağına tüm kalbimle inanıyor, ülkemizin ve asil milletimizin hiçbir zaman bir daha böyle zor günler, ihanetler yaşamamasını, milli birlik ve beraberliğimizin daim olmasını temenni ediyorum."

AA