Kardemir Genel Müdürü Yılmaz:

Kardemir Genel Müdürü Yılmaz:

"Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık’ın Ar-Ge ve inovasyon ile sanayi ve üniversite işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik attığı adımları ve hızla alınan sonuçları büyük bir mutlulukla izliyoruz. Son 2-3 yıl içinde Türkiye’deki Bilim Sanayi

KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Uğur Yılmaz, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık’ın Ar-Ge ve inovasyon ile sanayi ve üniversite işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik attığı adımları ve hızla alınan sonuçları büyük bir mutlulukla izliyoruz. Son 2-3 yıl içinde Türkiye’deki Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından tescil edilmiş Ar-Ge merkezlerinin sayısı 250'ye yaklaşmıştır." dedi.

Yılmaz, fabrikalarıyla Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Türkiye İş Kurumu Karabük İl Müdürlüğü (İŞKUR) arasında imzalanacak "İş Birliği Şekilleri" protokolünün KARDEMİR Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, hayatının 36 yılının sanayinin belki de en ağır, en meşakkatli alanı olan demir ve çelik üretiminde fiilen üretimin ve yatırımın içinde geçtiğini söyledi.

ERDEMİR’de 25 yıl, 11 yıl İSDEMİR’de çalıştıktan sonra 1 yılı aşkın süredir de KARDEMİR'de görev yaptığını aktaran Yılmaz, "Bu süre içinde gerek mensubu olduğum şirketlerde gerekse de üniversite ve meslek odası gibi kurum ve kuruluşların düzenledikleri toplantılarda sürekli olarak üniversite ve sanayi işbirliklerine ihtiyaç olduğunu ancak bir türlü ortak bir paydada buluşamadıklarını gördüm, tartışma ve çıkış arayışlarına, halisane atılmış ama bir türlü sonuç alamadığımız adımlara şahit oldum. Bu süre içinde birçok alanda dışarıya olan bağımlılığımızı görürken, sektörümüzde dünya lideri olan şirketlerin elde ettikleri başarıların arkasında, çok uzun yıllardır birlikte çalıştıkları üniversite ve enstitülerin olduğunu ve onlarla çok sıkı işbirlikleri olduğunu gördük" diye konuştu.

Ülkemizde sanayinin gelişmesi, ekonominin büyümesi, küresel rekabette şansımızın olması için eğitim, araştırma ve diğer amaçlar için kullanılan kamu kaynaklarının ve yatırımlarının aynı zamanda bilgi üretmek, yenilikçi ürün ve üretim yöntemlerine geçmek için araştırma ve geliştirmede kullanılması ve bu doğrultuda yeni politikaların geliştirilmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Üniversite ile sanayi arasında nitelikli bilgi alışverişine dayalı işbirliğine ve kuvvetli ilişkilere kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu anladık. Şüphesiz ki anlamak yetmiyor, sorunun nedenlerini bilmek ve her birini ortadan kaldıracak tedbirleri ve düzenlemeleri yapmak gerekiyordu. Bu bağlamda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık’ın Ar-Ge ve inovasyon ile sanayi ve üniversite işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik attığı adımları ve hızla alınan sonuçları büyük bir mutlulukla izliyoruz. Son 2-3 yıl içinde Türkiye’deki Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından tescil edilmiş Ar-Ge merkezlerinin sayısı 250 ye yaklaşmıştır."

Yılmaz, konuşmasında şunları kaydetti:

"Karabük’ün iki önemli temel direği olan KARDEMİR ve KBÜ olarak biz de bugün, işbirliğimizi güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçların KARDEMİR ve ülke sanayisine aktarımını sağlamaya yönelik 'İşbirliği Şekilleri' başlığı altında toplanan, sürekli̇ i̇yi̇leşti̇rme, veri̇mli̇li̇k, Ar-Ge, TUBİ̇TAK, San-Tez, AB projeleri̇ ve bunun gibi konularda yapılabilecek işbirliklerinin genel çerçevesini belirlemek üzere yeni bir protokole imza atacağız. Bugün en az bu kadar önemli bir başka işbirliğini daha başlatıyoruz. Türkiye İş Kurumu'nun mesleki deneyimlerin artırılmasına ve teorik bilgilerin uygulama yapılarak geliştirilmesine yönelik, işbaşı eğitim programlarından yükseköğretim öğrencilerinin de istenen düzeyde yararlanmasını sağlayacağız. Doğrudan öğrencilerin eğitimine ve kariyer planlamalarına yardımcı olacağız."

Yılmaz, konuşmasının sonunda imzalanan protokol kapsamındaki işbirliği hakkında bilgi aktardı.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ise Karabük Üniversitesi ile KARDEMİR arasında uzun yıllardır devam eden ve ülkede örnek model olarak gösterilebilecek düzeye ulaşan üniversite-sanayi işbirliğini daha sistematik hale getirmek amacıyla yeni protokol imzaladıklarını ifade etti.

Türkiye İş Kurumu Karabük İl Müdürü Coşkun Güven de Türkiye'de projeyle mesleki deneyimlerin artırılmasına ve teorik bilgilerin uygulama yapılarak geliştirilmesine yönelik sürdürdükleri iş başı eğitim programlarından yükseköğretim öğrencilerinin de yararlanmasını sağlayacaklarını, öğrencilerin eğitimine ve kariyer planlamalarına yardımcı olacaklarını, mezuniyet öncesi onlarla çalışma ve yetenekli, başarılı öğrencilerin kuruma kazandırılmasının amaçlandığını anlattı.

Konuşmaların ardından Yılmaz, Polat ve Güven protokollere imza attı.