Kasap: “Et Fiyatları Yüzde 15 Yükseldi”

Kasap: “Et Fiyatları Yüzde 15 Yükseldi”

Edirne Ticaret Borsası Üyesi ve canlı hayvan üreticisi İsmail Kasap, bir ay önce ortalama dana baskül fiyatı 8 bin lira civarında olduğunu, Ramazan ayı ile birlikte ortalama 10 bin liraya yükseldiğini belirtti. Kasap, yükselişin de yüzde et fiyatlarına 15

- Edirne Ticaret Borsası Üyesi ve canlı hayvan üreticisi İsmail Kasap, bir ay önce ortalama dana baskül fiyatı 8 bin lira civarında olduğunu, Ramazan ayı ile birlikte ortalama 10 bin liraya yükseldiğini belirtti. Kasap, yükselişin de yüzde et fiyatlarına 15'e yakın zam olarak yansıdığını ifade etti.

Ülke genelinde et fiyatlarının artışı üreticiyi de, tüketiciyi de sıkıntıya sokuyor. Kasap, “Et fiyatlarındaki yükseliş, sadece Edirne’de değil. Türkiye'nin her yerinde oldu. Zaten olması bekleniyordu. Türkiye'de cevap verecek üretim yok. 1984 yılından beri Türkiye tükettiğini üretmiyor. Dışarıdan ithallerle idare ediyor. Çözüm; süt ve süt ürünlerini tüketmekten geçiyor. Eskiye göre tüketicide alım gücü olmadığından yüzde 10-15 azalma var. Dün itibarı ile bir kilo kıymayı 26 lira 50 kuruşa satıyorduk. Bugün 27,5 lira yaptık. Yüzde 15'e karşı yüzde 5 zamla geçiş yaptık. Tüketicilerin fiyatları pahalı bulmasına gelince, tüketiciye hak veriyorum. Alım gücüne göre haklılar. Ama bizim yapacak bir şeyimiz yok. Vatandaş kendine göre haklı. Herkes kendine göre haklı. Biz de kendimize göre haklıyız. Ben şu anda kendimi devletin kadrosuz işçisi olarak görüyorum. Merdiven altında kesimler var. Yanlış olaylar var ve konuşmak istemiyorum. Tarım Bakanlığı da aldanıyor. Biz zaten fiyatların artmasına tepki gösteriyoruz. Her zaman söylüyorum fiyat artması hiç bir zaman ne tüketiciye, ne üreticiye yarar kimseye yaramaz. Bir tek devlete yarar bol bol vergi bol bol KDV alır. Haksız rekabet var” dedi.

“BÜYÜKBAŞ DANA ETİ YOK”

Canlı hayvan üreticisi İsmail Kasap, ülkede ithalatın olduğuna da inanmadığını belirterek, ”Ama ithalat açılmadıkça Türkiye yürüyemez. İthalat dengeli açılmalı. Türkiye'nin tüketimle üretim arasındaki makasları bilmiyoruz ama benim bildiğim kadarıyla ki kişisel görüşüm; Türkiye tükettiğini üretmiyor. Şu anda Türkiye'de etin olduğuna inanmıyorum. Şu anda iç piyasada küçükbaşın olduğuna inanıyorum. Ama büyükbaş dana eti yok yetmiyor. Bunun için belirli şekilde besi danası gelmesi şart. Besi materyali yok. Zaten büyük inek çiftlikleri onlar sütçülük yapıyor, besicilik yapmıyorlar. Örneğin eski Ramazanları eski bayramları yaşamadık. Alım gücü her geçen gün düşüyor. Kümes hayvancılığı konusunda da bir bilgim yok ama tavuk satıcılarına sorduğumda her geçen gün düştüğünü, bu sene Ramazan'ın heyecanını yaşamadıklarını söylediler. Bu sene Kurban Bayramı'nda kuzu geçen seneyle aynı olacaktır. Kuzunun artacağını düşünmüyorum ama dana artabilir. İthalata çözüm getirilmeli, iç piyasada mal yok. Kurban Bayramı için herkes beklenti. Bundan bir buçuk iki ay önce 14-15 liraya besici mal sattı, para kazanamadı, yerine koymadı. Şu anda besi malı olduğuna inanmıyorum, Türkiye'de yok yani” şeklinde yorumladı.

Tüketiciler de, zaten fiyatların dünya standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, daha da yükselmesinin, ükede yaşayan aileleri sıkıntıya sokacağını, mutfaklara et girişinin olmayacağını dile getirdiler.