Kılıçdaroğlu'ndan 6 maddelik ''krizden çıkış formülü: ''Bu 10 ürüne zam yapmayın''

Kılıçdaroğlu'ndan 6 maddelik ''krizden çıkış formülü: ''Bu 10 ürüne zam yapmayın''
Güncelleme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu iktidara ve marketlere çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu iktidardan ve marketlerden bu zor süreçte vatandaşa destek verilmesini istedi ve "Bu 10 ürüne zam yapmayın" çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu, gıda sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu'nun toplantı sonrası yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

"Bizlere büyük bir sorumluluk düşüyor, bunun da farkındayız. Enerji mücadelesinin yanına yeni bir cephe açacağımı ifade etmiştim; gıda mücadelesi. 

Kara kış şartlarında en hayati konulardan biri gıdaya erişim. Sarayın attığı her adım insan onuruna yakışmayacak durumlara yol açıyor. Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle birlikte en temel gıda ürünlerine peş peşe zamlar yapıyor. 

Ekmek alırken bile insanlar iki kez düşünmek zorunda kalıyor. Bu ülkede bebek maması son bir yılda yüzde 114 zamlandı. Aç bebeklerin göz yaşının vebali çok ağırdır. Fiyatlar ucu açık şekilde artmaya devam ediyor. Tüm bu şartlar nedeniyle enerji sektörünü davet ettiğim gibi gıda sektörü temsilcilerini de davet ettim. Bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Onları ve sıkıntılarını dinledim. Buradan bir çağrı yapıyorum.

6 madde ile hükümete talep 

Gereğini yaparsa, buradan siyasi puan alacağını o da biliyor ben de biliyorum. Kara kış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver. Mutfaktaki yangını hafifletmek için sayacaklarım 6 maddenin uygulanmasını talep ediyorum.

1- Ziraat Bankası amacına uygun hareket ederek çiftçiye 3 ay geri ödemezsiz, faizsiz kredi vermeli. 

2- Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında yeniden yapılandırılmalı. Elektrikte ek kalemler kaldırılmalı.

3- Takibe düşmüş borçlara gelen faizler derhal silinmeli. Kredi geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.

4- Tarımsal üretimde kullanılan mazotta KDV önümüzdeki 6 ay kaldırılmalı.

5- Tüketiciye nefes için gıda ürünlerinde uygulanan yüzde 8'lik KDV 6 ay sıfırlanmalı.

6- Tüm belediyelerle kooperatifler arasında işbirliğiMarketlerden de bir talebim var. 10 temel gıda ürününe, enflasyon zamlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyon altında yansıtın. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı tazmin edeceğiz. 

Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay 1 çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın. İktidara gelir gelmez tüm zararlarınızı hızlıca telafi edeceğiz. Bununla ilgili tüm üst düzey zincir market yöneticilerine mektup göndereceğim. "