Konya'ya dünyanın en büyük güneş tarlası kuruluyor

Konya'ya dünyanın en büyük güneş tarlası kuruluyor
Güncelleme:

Türkiye güneş enerjisi alanında önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Konya Karapınar'da yapılacak Güneş Enerjisi Santrali projesinde konuştu. Albayrak "Bin megavatlık kapasiteyle dünyadaki fotovoltaik noktasında en büyük güneş tarla alanlarından biri olan Karapınar YEKA'mızı anons ediyoruz. Bu proje ile sadece iç piyasada değil bölgedeki tüm güneş enerjisi taleplerine ihraç eden bir ülke olmasıdır. Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte aralıkta ihalemizi yapacağız" dedi. 

"Hedef yerli üretim ve teknolojide yerelleşme"

Dünyadaki en büyük bin megavatlık tek sahadaki alan için ihaleyle bölgede çok önemli bir yatırımın gerçekleştirileceğini anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

"Karapınar'daki sahip olduğumuz bu altyapıyı hayata geçirmek için bin megavat güneş santrali kurulması sadece Türkiye'nin enerji ihtiyacını kapsamayacak. Yaklaşık 2 bin hektarlık bir alanda gerçekleşecek bu yatırım, bugünkü değer itibarıyla 1 milyar doların üzerinde, fabrika ayağını da düşününce en az 300 milyon dolar daha eklenecek. Burada üretilecek elektrik 1,7 milyar kilovatsaat olacak ve 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir yatırımdan söz ediyoruz. Bu ihaleyi, şartı gereği elektrik alım noktasında fiyat eksiltme usulüyle açık eksiltme usulünde en uygun fiyatı verecek firma alacak. Bu ihale, sadece fiyatın düşmesi yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmesiyle değil, aynı zamanda fabrika, yerli üretim ve teknolojinin de yerelleşmesi için Türkiye'de bir ilk olacak. Türkiye'nin gelişen ekonomisinin gelişen teknolojilerin bölgede önemli bir merkez olmasından bahsediyoruz."

Sabah