Körfez İş Kadınları Büyük Servetin Ortağı

Körfez İş Kadınları Büyük Servetin Ortağı

Körfez ülkelerindeki sermayenin önemli ortağı olan kadınlar, 385 milyar dolar servete sahip

DOHA (AA) - Ortadoğu'da zenginlikleriyle öne çıkan Körfez ülkeleri, servetleri 385 milyar dolara ulaşan iş kadınlarıyla da adını duyurmaya başladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Al-Masah Capital şirketinin yayımladığı rapora göre, Körfez ülkelerindeki iş kadınlarının serveti 385 milyara dolara ulaştı.

Kuveyt Finans Merkezi'nin raporunda ise Körfez'deki iş kadınlarının serveti bölgedeki toplam kişisel servetlerin yüzde 20,2'sine tekabül ederken, kadın nüfusun, toplam nüfusun yüzde 41'ini oluşturduğu Körfez ülkelerinde, çalışan kadınların oranının da yüzde 16 dolayında olduğu belirtildi.

Rapora göre, Suudi Arabistan ve BAE'deki çalışan kadınlar, Körfez'de çalışan kadınların toplamının yüzde 75'ini teşkil ediyor. Körfez ülkelerindeki kadınların eğitim, ekonomi, kalkınma ve sosyal alanlarda önemli adımlar attığı özellikle yatırım alanında rollerinin son dönemde artış gösterdiği kaydedildi.


- Suudi Arabistanlı iş kadınları 100 milyar dolarla ilk sırada


İngiliz Bankası Gatehouse'un verilerine göre, Suudi Arabistanlı iş kadınları, 100 milyar dolarla Körfez ülkelerinde en fazla servete sahip iş kadınları olarak ilk sırada yer aldı.

Bankacılık, turizm ve gayrimenkul alanlarında yatırım yapan ve toplamda 7 bin şirkete sahip olan Suudi Arabistanlı iş kadınlarının yurt dışında yaptıkları yatırım hacminin ise 26,6 milyar dolar olduğu belirtildi.


- BAE'li iş kadınının serveti 11 milyar dolar


BAE'deki 21 bin iş kadını 40 bin şirkete ve 11 milyar dolarlık yatırıma sahipken, Katar'daki bin iş kadını ise sahip oldukları 3 bin 500 şirketle borsa, moda, güzellik salonları ve gayrimenkul alanlarında yatırıma yoğunlaşmış durumda.

Bahreyn'deki iş kadınları ülkedeki ticari kayıtların yüzde 40'ını temsil ederken, Kuveytli iş kadınları ise bankacılık ve borsa yatırımlarına yöneliyor.

BAE'den Dubai İşkadınları Konseyi Başkanı ve Celile Foundation Başkanı Raca İssa el-Kirk, Kuveyt'ten Kuveyt Ulusal Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şeyha el-Bahr, Kuveyt'in Global Yatırım Evi Direktörü Maha el-Guneym ve Bahreyn'den Muna el-Muid ise bölgedeki etkin iş kadınları olarak öne çıkıyor.