Kredi kartında gecikmeye düşen yandı

Kredi kartında gecikmeye düşen yandı
Güncelleme:

Kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarında yapılan artış, bankalar tarafından duyuruldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca (TCMB) kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapıldı. TCMB'nin konuyla ilgili değişikliği içeren tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Merkez Bankası'nın tebliğine göre; Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,02, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,62 olarak değiştirildi.

GECİKME FAİZİ YÜZDE 2,52

Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,52, yabancı para cinsinden uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı ise yüzde 2,12 oldu. Değişiklikten önce azami gecikme faiz oranları Türk lirası için yüzde 2,34, yabancı para için yüzde 1,97 seviyelerindeydi. Faiz artışı bankalar tarafından müşterilere iletilse de milyonlarca tüketici yapılan artışın farkında değil. Konuyu Yeni Şafak'a değerlendiren Tüketici dernekleri yetkilileri, bu konuda vatandaşları uyarılarda bulundu. Kredi kartı borçlarının nasıl kapatılacağı konusunda ise yetkililer ikiye ayrılmış durumda.

"BU ORANLAR YÜKSEK"

İnsanları krediye yönlendirmenin doğru olmadığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Bankanın istediği o zaten. Asgari tutar ödensin ve sürekli faiz olsun. Asgari tutar ödemeyle kredi kartı borcu bitmez. Tam tersine ödedikçe yükselir. Şu an oranı artmış oldu. Bu yüksek bir oran. Gönül istiyor ki hepsini toptan ödemek. Ama ayağını yorganına göre uzat dönemi bitti. Zaten kredi çekilmiş ve borçlu. Mümkün olduğu kadar şu dönemde asgari tutarın tamamını ödeyin demek de çok zor. Yapıyı biliyoruz” dedi.

3 AY SABIR DÖNEMİ

“Ama ben vatandaşlara 3-4 ay sabretmelerini tavsiye ederim” diyen Şahin, şunları kaydetti: 3-4 ay sonra kredi faiz oranlarında bir düşüş olacak gibi görünüyor. Bu piyasa şartlarından dolayı geçici bir uygulama. İnşallah bir sonrakinde düşüş olacak. Ben hemen çekiyim de bunları ödeyim gibi bir sıkıntıya girerse, yüksek faizden aldıkları için birde sözleşmede faiz oranlarını tekrar revize etme hakkı verilmiyor. Onunla uğraşmaktansa çekecekse bile 3 ay sonra çeksinler. Şu an da çekmesinler diye tavsiye ederim.”

486 BİN KİŞİYE BORÇ TAKİBİ

Mart 2018 itibariyle Türkiye’de 63 milyon 427 bin kredi kartı var. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre; bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2018’in ocak-nisan döneminde yüzde 5 azalarak 486 bin kişi oldu. Yılın ilk 4 ayında bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalarak 284 bin kişi olarak gerçekleşti. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 10 artarak 288 bin kişi oldu.

ASGARİ İLE ARTIK BORÇ DÖNMEYECEK

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise Kredi kartı asgari ödemesini yapmak suretiyle borcunu döndürenler için kötü haber olduğunu belirtti. Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Asgari ödemeyi yapan kişilerin kalan bakiye borçları için yansıtılan kredi kartı borcu faizi de yükselmiş oldu. Asgari ödemesini yapan kişilerin faiz yükü arttı. Bu noktada, tüketicilere önerim, kredi kartı borçlarını asgari ödemesini yaparak döndürmek yerine borcun tamamını bir defada ödemelerini, bunu yapacak kaynakları yoksa daha düşük oranlı faizle temin edilebilen, tüketici kredisi kullanarak, kredi kartı borçlarını kapatmalarıdır.”

KREDİYLE KAPATMA ÖNERİSİ

“Şu an 1,35 ile bireysel tüketici kredisi kullanma imkanı varken, kredi kartını ödemeyip, bunu yüksek faizden borçlu olarak bırakmak tüketici lehine değil” diyen Ağaoğlu, şu önerilerde bulundu: “Tüketicilerin kredi kartı ile borç döndürmeyi sonlandırarak, en kısa sürede, imkanları varsa bireysel tüketici kredisi kullanmak suretiyle bu borçlarını kapatmalarını ve daha düşük faiz oranı ile, taksitlerle bunu ödemeleri10 bin liralık kredi kartı borcunu 2 bin lirasını ödeyip 8 bin lirayı yüksek faizle borçlu kalmaktansa tüketici 8 bin lira tüketici kredisi kullanıp daha düşük faiz oranı ve taksitler halinde bunu ödemelidir.”

 

Yeni Şafak