Kur korumalı TL mevduat sistemi ile ilgili çok konuşulacak ayrıntı

Kur korumalı TL mevduat sistemi ile ilgili çok konuşulacak ayrıntı
Güncelleme:

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, doların ateşini söndürmek için çıkarılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının faiz yükünü hesapladı. Sonuç dudak uçuklattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta duyurduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında ilk 3 aylık vadeler bu hafta doluyor.

Söz konusu açıklamanın ardından ilk KKM hesapları 22 Aralık'ta açılmaya başlandı. Erdoğan'ın KKM açıklaması öncesi dolar 18 TL'nin üzerini görmüştü. Dolar 22 Aralık ise 12.05 liraya, 24 Aralık'ta ise 10.65 liraya kadar gerilemişti. Ardından kademeli olarak yükselerek 30 Aralık'ta yeniden 13 liranın üzerine tırmandı.

Güncel kur üzerinden 100 bin TL'nin Hazine'ye faiz yükünü hesaplayan ekonomist Mahfi Eğilmez, ''Kur korumalı mevduat hesabının üç aylık getirisinin yüzde 17'lik kısmını (4 bin 284 TL) mevduatın yatırıldığı banka ödüyor ve adı faiz oluyor. Üstünü (15 bin 716 TL) Hazine, vergi gelirleri ve faizle borçlanarak topladığı paralarla ödüyor ve adı faiz olmuyor'' diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.