Lokantalar yüksek KDV’den kaçmak için bakanlık belgesini iptal ediyor

Lokantalar yüksek KDV’den kaçmak için bakanlık belgesini iptal ediyor

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Maliye Bakanlığı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 1.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Maliye Bakanlığı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 1. sınıf lokanta statüsündeki işletmelerde uyguladığı yüzde 18 KDV oranının, sektörü ve devleti kayba uğrattığını ileri sürdü. İşler, diğer belediye belgeli ve 2. sınıf lokanta statüsündeki işletmelerin yüzde 8 KDV’ye tâbi olduğunu, dolayısıyla 1. sınıf lokanta statüsündeki işletmelerin fazla KDV ödememek için bakanlık belgesi almaktan uzaklaştığını, belgesi olanların da iptal yoluna gittiğini belirterek, Maliye Bakanlığı’nın bu yanlıştan dönmesi gerektiğini savundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1. sınıf lokanta ve restoran statüsündeki işyerlerinde KDV oranının yüzde 18 olduğunu kaydeden ETİK Başkanı İşler, ancak belediye belgeli ve 2. sınıf lokantalarda yüzde 8 olduğunu belirtti. Bakanlığa bağlı birçok tesisin, Maliye’nin uyguladığı KDV oranlarındaki dengesizlik sebebiyle haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını söyleyerek, şunları kaydetti: “Bakanlığın bu diretmesiyle işletmeler, bakanlık belgesi almaktan uzaklaşmaktadır. Belgesi olan da iptal isteyerek, kendilerini 2. sınıf veya belediye belgeli lokanta olarak gösterme yoluna doğru gitmektedir. Bu işletmelere bakanlık belgesi için teklifte bulunduğumuzda, 'Neden yüzde 10 fazla vergi verelim?' diyerek, bunun kendileri için bir cazibesi olmadığını söylüyor. İşletme sahipleri, 'Yüzde 10 oranı Maliye'ye vereceğimize, müşterimize yüzde 10 iskonto olarak indirim yaparız. Hiç olmazsa belediye belgeli ve bakanlık belgeli olmayan işletmelerle aynı rekabet şansını elde etmiş oluruz.' diyorlar. Bu durumda da haksız rekabetin ortadan kalkacağını dile getiriyorlar. Özellikle bu yaz itibariyle bu konu, turizmciler olarak gözümüze çok çarpan bir durum olmuştur. Bu konuda Maliye’nin acil bir uygulamaya gitmesi gerekiyor.”

‘MALİYE BU YÖNTEMLE ZARARA UĞRUYOR’

Mehmet İşler, Maliye Bakanlığı’nın 1. sınıf lokantalarda KDV oranını yüzde 18’de tutmaya devam ederek vergi kaybı yaşadığına da dikkat çekti. Maliye’yi bu yanlıştan vazgeçmeye çağıran İşler, “Maliye, 1. sınıf lokantalarda KDV oranını yüzde 18’den 8'e düşürmeyerek vergi kazancını arttırdığını sanıyor ancak bu yöntemle daha fazla vergi kaybına neden oluyor. Maliye, bu tutumuyla tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminden uzaklaşmasına da sebep olmakta. Bunun yanısıra bakanlık denetiminden çıkan tesisler de zaten Maliye’nin beklediği vergi oranına değil de yüzde 8 oranına tâbi oluyor. Böylelikle hem sektör denetimden uzaklaşıyor hem de Maliye vergi kaybına neden oluyor. Atılan taşla ürkütülen kuşun değerinin iyi hesaplanması gerekiyor. Dolayısıyla bu yanlıştan Maliye'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iletişime geçerek bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir. Oluşturulacak yeni bir yönetmelikle yeni çerçevenin çizilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu. CİHAN