Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (3)

Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (3)

"(Taşeron işçilerin kamuya alınması) Şu ana kadar, ilk başta yapmış olduğumuz açıklamaların dışında herhangi bir şekilde yeni bir değerlendirme, konuyla ilgili olarak farklı bir bakış açımız yok"- "2016 yılında özelleştirme gelirlerine ilişkin bütçemizde

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kamuda istihdamına ilişkin, "Şu ana kadar, ilk başta yapmış olduğumuz açıklamaların dışında herhangi bir şekilde yeni bir değerlendirme, konuyla ilgili olarak farklı bir bakış açımız yok." dedi.

Ağbal, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2016 yılı Ocak-Mart dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmelerine" ilişkin Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Taşeron işçilerin kamuya alınmasına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taşeron işçilerle ilgili açıklamasının ardından kendisinin de teknik detayları kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı. Sendika, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çalışanlarla istişarelerin devam ettiğini anlatan Ağbal, bazı sendikaların kendilerinin de bir çalışma yapmak istediklerini dile getirdi.

Ağbal, sendikaların çalışmalarını en kısa zamanda Maliye Bakanlığı ile paylaşacaklarını bildirerek, gerekli istişareler yapıldıktan sonra nihai haline getirecekleri düzenlemeyi Bakanlar Kuruluna sunacağını ifade etti.

- "Taşeron düzenlemesi konusunda farklı bakış açımız yok"

Özel sözleşmeli personel pozisyonunun ihdası, geleceğe dönük yeni bir sistem kurulması ve mevcut çalışanların yeni sisteme geçişiyle ilgili yaklaşımlarının hala geçerli olduğunu kaydeden Ağbal, "Özellikle geçiş sürecinde aranacak koşullar, geçişin yöntemi... Bu konularda çalışmaya devam ediyoruz ama şu ana kadar, ilk başta yapmış olduğumuz açıklamaların dışında herhangi bir şekilde yeni bir değerlendirme, konuyla ilgili farklı bir bakış açımız yok." diye konuştu.

Düzenlemeden yararlanacakların halen taşeron firmalarda çalıştıklarını belirten Ağbal, bu kişileri yeni geliştirdikleri istihdam modeli üzerinden kamuya alacaklarının altını çizdi.

Memur için aranan şartları, bu kişiler için de arayacaklarını kaydeden Ağbal, sınav uygulamasının da geçiş sürecinin önemli bileşenlerinden olduğunu dile getirdi.

Taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin Maliye Bakanlığının tek başına yaptığı bir çalışma olmadığını vurgulayan Ağbal, baştan itibaren ilgili bütün bakanlıklarla ortak çalıştıklarını söyledi.

- "Önemli olan taşeron işçilerin sağlıklı şekilde kamuya geçmeleri"

Bir soru üzerine Ağbal, kamuda imtiyazlı bir şirket kurularak personeli bu imtiyazlı şirkete işçi statüsünde aktarma konusunda teklifler bulunduğunu belirterek, kamu çalışanları açısından böyle bir geçişin olmasındansa, çalıştıkları kamu kurumunun personeli olmasını sağlayacak bir düzenlemenin daha doğru olduğunu ifade etti.

Ağbal, teklif konusunda bilgi sahibi olduklarını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hak-İş Konfederasyonuyla zaman zaman görüşüyoruz. Kendilerinin bu konuyla ilgili teklif ve önerileri olduğunu söylediler. İnşallah, kendilerinden de bu çalışmaları bekliyoruz. Önemli olan şu anda taşeron firmada çalışan arkadaşlarımız en sağlıklı şekilde kamuya geçebilsinler. Geçtikten sonra hem hizmet alanların beklentilerini karşılayacak hem de kendileri açısından daha olumlu, daha rahat bir çalışma ortamı olsun istiyoruz. O yüzden bizim önerdiğimiz sistemin gerçekten rasyonel, hem çalışan için hem kamu kurumları hem de hizmet alan açısından iyi bir çözüm olduğunu düşünüyoruz."

- "Sosyal güvenlik dengesi öngörüler dahilinde"

Ağbal, yılın üç ayında gider kalemleri arasında yer alan cari transferler ve personel giderlerinde artış olduğunu anlatarak, özellikle cari transferler arasındaki dikkati çekici kalemin sosyal güvenlik olduğunu dile getirdi. Sosyal güvenlik kalemindeki artışın dönemsel olduğuna işaret eden Ağbal, "Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) finansman ihtiyacına bağlı olarak bazı aylarda daha fazla kaynak aktarırken, bazı aylarda daha az kaynak aktarıyoruz. Mart ayı, sosyal güvenlik açık finansmanı için daha fazla kaynak aktardığımız bir ay olmuştur. Yoksa 2016 yılına ilişkin sosyal güvenlik dengesinde herhangi bir şekilde bütçe öngörülerimizin dışında bir gelişme söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, ocak-mart döneminde ortaya çıkan enflasyon gelişmelerinin personel giderleri ve emekli maaş ödemelerinde harcamaları yukarı çekecek bir gelişme içermediğini kaydetti.

Seçim döneminde personelin özlük haklarına dönük olarak, hem genel hem de bazı kamu personeli grupları itibarıyla artışlar yaptıklarını anlatan Ağbal, bütçe sonuçlarının yaptıkları düzenlemeler ve personel giderlerine ilişkin yıl sonu gerçekleşme beklentileriyle uyumlu olduğunu kaydetti.

- "Özelleştirme gelirlerinde hedef rahatlıkla yakalanacak"

Özelleştirme gelirlerine dair bir soruyu da yanıtlayan Ağbal, ocak-mart döneminde 6,1 milyar lira özelleştirme geliri elde edildiğini söyledi. Söz konusu dönemde yeni bir özelleştirme ihalesi yapılmadığının altını çizen Ağbal, "Bu dönemde Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylanan yeni özelleştirmeler vardır ama ilk üç ayda gerçekleşen özelleştirme gelirleri 2015 yılında elde edilen özelleştirme gelirleri ile geçmişten gelen özelleştirmelerin taksit ödemelerine ilişkindir. Dolayısıyla biz 2016 yılında özelleştirme gelirlerine ilişkin bütçemizde öngördüğümüz yaklaşık 10 milyar lirayı aşan hedefin de rahatlıkla yakalanacağını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

- "İşverenlerimiz istihdamı daha da artırmalı"

Bir başka soruyu yanıtlarken Ağbal, asgari ücret artışının istihdamda azalmaya neden olduğu konusunda, ellerinde yeterince veri bulunduğu hususunda emin olmadığını söyledi.

İşsizlik göstergelerinin istihdamdaki artışı teyit ettiğini kaydeden Ağbal, hükümet olarak asgari ücrette yüzde 30 artış yaptıklarını, bu artışın işverene maliyetinin önemli bir kısmının karşılanmasına ilişkin yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anımsattı. Bu kapsamda çalışan başına aylık 100 lira destek öngördüklerini vurgulayan Ağbal, "İşverenlerimizin de devletin bu teşvikini dikkate almak suretiyle istihdamı daha da artırmaları gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

- "Yurt dışı çıkış harcının artırılması konusunda çalışma yürütmüyoruz"

Yurt dışı çıkış harcının artırılması yönünde kendilerine ulaşan tekliflerin hatırlatılması üzerine Ağbal, bu teklifin İstanbul'daki bir toplantıda geldiğini anlattı.

Teklif sahiplerinin temel yaklaşımının yurt içi turizm hareketliliğinin artırılması olduğunu belirten Ağbal, "Şu anda turizm sektöründe yaşananlar konusunda hükümet olarak çok hassasız. Sayın Başbakanımız kapsamlı bir eylem planını açıkladı. Biz bunu uygulamaya koyduk. Özellikle ecrimisil ve kira ödemelerinin ertelenmesi konusunda da yasal düzenleme Meclis'ten geçti. Dolayısıyla burada da bir iyileştirme olacak." ifadelerini kullandı.

Ağbal, turizm sektöründe ortaya çıkabilecek yeni gelişmeler karşısında da gereken tedbirleri alacaklarını kaydederek, yurt dışı harcı konusunda herhangi bir çalışma yürütmediklerini bildirdi.

- SGK Başkanı Bağlı'nın açıklamaları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı'nın sağlık harcamaları konusundaki açıklamalarını da değerlendiren Ağbal, sağlık harcamalarında çok hassas olduklarını söyledi. Sağlık harcamaları konusunda zaman zaman gündeme gelen hadiselerin üzerine gidildiğini belirten Ağbal, şöyle devam etti:

"SGK Başkanımız anladığım kadarıyla sağlık harcamalarına ilişkin olarak yapılan suistimallere işaret etmek, bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmak ve sağlık hizmeti alan vatandaşlar olarak bizleri, bu konuda daha dikkatli olmaya davet etmek için bir uyarı yapmış. Dolayısıyla bu konularda SGK'nın gerek denetim kapasitesinin artırılması gerekse özel sağlık kuruluşlarında yapılan sağlık hizmeti sunumlarında muhtemel risklerin takip edilmesi noktasında çalışmalar devam ediyor."

(Bitti)