Mart ayı ihracat rakamları açıklandı

Mart ayı ihracat rakamları açıklandı
Güncelleme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TİM Başkanı İsmail Gülle, mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Geçen yılın mart ayına göre yüzde 42 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaştık. Bu rakam tüm zamanların en büyük ihracat rakamıdır” dedi.

Aylık ihracat rakamları bakımından çok yeni bir rakam elde ettiklerini belirten Bakan Pekcan, “Geçen yılın mart ayına göre yüzde 42 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaştık. Bu rakam tüm zamanların en büyük ihracat rakamıdır” dedi.

Pekcan'ın açıklamalarından satır başları:

18 milyar 985 milyon dolarlık ihracat, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. 

Bugüne kadar 1 ay içerisinde görülen en yüksek ihracat rakamını sağlayan tüm ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.  Bu ihracatçımızın bir zaferidir. 

Pandeminin etkisi ile geçen yıl azalan ihracatımızdaki baz etkisini göz önünde bulundurarak; en yüksek yıllık ihracatımızın gerçekleştiği 2019 yılının Mart ayı ile bir karşılaştırma yaptığımızda da; ihracatımızda %16,2 gibi oldukça yüksek bir artış olduğu görülmektedir.

Dış ticaret açığı yüzde 14,2 düştü
İthalatımız ise Mart ayında, geçen senenin aynı ayına göre, %25,8 artarak 23 milyar 679 milyon Dolar olmuştur. 

Mart ayı dış ticaret açığı, 2020 Mart ayına göre %14,2 gibi önemli bir düşüş göstererek 5,5 milyar dolardan 4,7 milyar dolara gerilemiştir.

Enerji hariç dış ticaret açığımız ise 3 milyar 925 milyon dolar olup; bu da geçen sene aynı döneme göre %15,3’lük bir düşüşe karşılık gelmektedir.   

Yılın ilk çeyreğinde ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen sene ilk çeyreğe göre 5,3 puan artarak %81,9’a yükselmiştir.