Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın dolar yorumu

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın dolar yorumu

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dolarda yaşanan dalgalanmayla ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu.

CNN Türk ekranlarında yayınlanan ve usta gazeteci Taha Akyol'un sunduğu Eğrisi Doğrusu programına konuk olan Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz dolardaki yükseliş ve Merkez Bankası'nın konumuyla ilgili şu yorumlarda bulundu:
 
"SİYASİ OTORİTE, DOLARDAKİ ARTIŞI TEHLİKE OLARAK GÖRMÜYORSA..."

Doların yükselişi karar alıcı siyasi oteriteler tarafından tehlike olarak görülmez hatta 'Bizim buradan faiz indirim imkanımız bile var' yaklaşımı varsa o zaman Merkez Bankası'nın kalkıp piyasaya müdahale etmesi çok doğru olmaz diye düşünüyorum. Böylesi ortamlarda Merkez Bankası'nın müdahale etmesi elindeki mermileri  boşa kullanması demektir.
 

"KURUN BU TEMPODAKİ YÜKSELİŞİ SERMAYENİN EL DEĞİŞTİRMESİNE KADAR GİDEBİLİR"


Kurun bu tempo ile yükselişi bence (Başkaları, başka şeylerin sonucu olabilir diyebilir) özellikle reel sektörü sıkıntıya sokacağını, Allah korusun akşamdan sabaha böyle bir risk yok, kalbine gönlüne korku salmak da doğru bir şey değil. Çünkü hepimiz bu geminin içindeyiz. Eğer böyle devam ederse, bu iş sermayenin el değiştirmesine kadar gidebilir.

"MERKEZ'İN PİYASAYA MÜDAHALESİ SANAT İŞİDİR"

Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesi aslında bir sanat işidir. Örneğin piyasaya x oranında müdahale eden Merkez Bankası'nın adımını siyasi irade boşa çıkaracak bir açıklama ile karşılık verirse bu defa 5x oranında bir müdahalede bulunması gerekir Merkez Bankası'nın. Bu durumda da Merkez Bankası'nın döviz rezervi azalırsa bu defa da 'Merkez'in eli daha da zayıfladı. Rezervi azaldı' yorumları yapılabilir.

Posta