Merkez Bankası'ndan döviz kuruna müdahale

Merkez Bankası'ndan döviz kuruna müdahale
Güncelleme:

TCMB'den yapılan açıklamada rekor üstüne rekor kırılan döviz kuruna "satım yönünde doğrudan müdahale" edildiği açıklandı.

Merkez Bankası, yaptığı açıklamayla döviz piyasalarında oluşan sağlıksız fiyatlamalar nedeniyle döviz satım yoluyla müdahale edildiğini açıkladı.

TCMB, Doğrudan Döviz Müdahalesine İlişkin Basın Duyurusu paylaştı.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada; "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur." ifadeleri yer aldı.

2019-2020 döneminde yaklaşık 128 milyar dolarlık örtülü rezerv satışı yaparak kur artışını frenlemeye çalışan TCMB, en son doğrudan müdahaleyi 23 Ocak 2014 tarihinde, yani yaklaşık 8 yıl önce yapmıştı.

2014’teki son doğrudan müdahalede TCMB, 3 milyar 151 milyon dolar satış yapmıştı.

YILLAR GÖRE DÖVİZ MÜDAHALESİ

Merkez Bankası, son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı.

Merkez Bankası'nın yıllara göre döviz müdahalesi şöyle:

2002: 12 milyon dolar
2004: 9 milyon dolar
2006: 2,1 milyar dolar
2011: 750 milyon dolar
2014: 3,15 milyar dolar

İKİNCİ AÇIKLAMA GELDİ

TCMB bugün ayrıca, ‘BİST VİOP Nezdinde Yapılan İşlemlere İlişkin Basın Duyurusu’ yaptı.

Duyuruda “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlanmıştır” denildi.

GECE REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRILDI

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün gece TRT'de yaptığı açıklamalar döviz kurunda yeni rekorlar getirdi.

Katıldığı canlı yayında "Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz" ve "Biz kur faiz enflasyon sarmalında yaşamayacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesine kadar faizlerde ciddi manada düşüşün olacağını belirtirken "takvim veremem" dedi. Erdoğan ayrıca "Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Ülkemizin bu yolla cendereye sokulmak istenmesi bizim tarafımızdan engellenmiştir." ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın bu açıklamalarından sonra dolar ve euro, Türk Lirası karşısında rekor seviyeleri gördü. 

Erdoğan yayına başladığında dolar kuru 13.30 seviyesindeydi. Ancak Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte hareketlenen piyasalarda güne 12.84 ile başlayan dolar 14,05 seviyesini test ederek tarihi rekor kırdı. Dolar bu rekorun ardından 13,74 seviyesine geriledi. Euro ise 15,5’i aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Dün güne 735'le başlayan altının gramı ise aynı anlarda 800 TL sınırına dayandı. Gram altın 789 TL'ye kadar yükseldi.