Merkez'den 3.52 milyar dolarlık ek kaynak

Merkez'den 3.52 milyar dolarlık ek kaynak

Merkez Bankası, rezerv opsiyon katsayıları ve döviz yükümlülükleri zorunlu karşılıklarında indirim yaparak bankacılık sistemine, toplam 3.52 milyar dolarlık ek kaynak olanağı oluşturdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkanının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayıları 0,2 puan azalttı.

TCMB, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gitti.

TCMB'den konuya ilişkin yapılan duyuruda, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkanının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayıların 0,2 puan azaltıldığı belirtilerek, rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon dolar ilave likidite sağlanacağı kaydedildi.

Duyuruda, "Ayrıca, bankaların yabancı para likidite yönetimine esneklik kazandırmak üzere yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ortalama olarak tesis edilebilecek kısmının üst sınırı 3 puandan 4 puana yükseltilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2,9 milyar ABD doları tesis dönemi içerisinde bankaların serbest kullanımına açılmış olacaktır." denildi.

 

AA