Meyve-sebze fiyatlarına KDV indirimi geliyor

Meyve-sebze fiyatlarına KDV indirimi geliyor
Güncelleme:

Gümrük Bakanı Tüfenkci ile buluşan TPF Başkanı Altunbilek, bu ürünlerin satışındaki %8’lik KDV’nin yüzde 1’e indirilmesine yönelik çalışmalar olduğunu açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın meyve-sebze ve kırmızı etin perakende satışta yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1’e çekmek için çalışma başlattığı öğrenildi.

329 yerel market zincirini ve toplamda 10 milyar dolarlık ciroyu temsil eden Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) heyetinin Ankara ziyaretinden ‘KDV’de indirim’ sinyali çıktı. TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile bir araya gelerek başta gıda fiyatları olmak üzere sektörle ilgili pek çok konuda görüşlerini dile getirdiklerini belirtti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın meyve-sebze ve kırmızı etin perakende satışta yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1’e çekmek için çalışma başlattığı öğrenildi. 329 yerel market zincirini ve toplamda 10 milyar dolarlık ciroyu temsil eden Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) heyetinin Ankara ziyaretinden ‘KDV’de indirim’ sinyali çıktı. TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile bir araya gelerek başta gıda fiyatları olmak üzere sektörle ilgili pek çok konuda görüşlerini dile getirdiklerini belirtti.

‘HAL YASASI DÜZENLENEBİLİR’

Bakan Tüfenkci’nin geçtiğimiz ay marketlerin meyve-sebze fiyatlarını işaret ederek “Yüzde 500 kâr olmaz” dediğini hatırlattığımız Altunbilek, “Günah keçisi ilan edilmememiz gerektiğini rakamlarla anlattık. Halden alış-satış fiyatlarımızı belgeledik” dedi. Meyve-sebzede maliyeti artıran önemli bir unsurun komisyoncular olduğuna dikkat çeken Altunbilek, “Ürün hale gelene kadar 1, bazen 2 komisyoncunun elinden geçiyor. Bu da fiyata yüzde 7 ila yüzde 15 arası bir maliyet yüklüyor. Bakana bu konudan bahsettiğimizde farkında olduğunu dile getirerek, Hal Yasası’nda da yeni bir düzenleme yapılabileceğini söyledi” şeklinde konuştu. Altunbilek, hem meyve-sebze hem de ette fiyatı aşağı çekebilmenin kilit yolunun KDV’yi yüzde 1’e indirmek olduğunu öne sürerek şöyle devam etti: “Biz ürünü yüzde 1 KDV ile alıyoruz ancak perakende satışında yüzde 8 KDV uygulanıyor. Yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e çekilirse fiyat otomatik olarak düşer. Bakan Tüfenkci de bu konuda bir çalışma yapıldığı ve meyvesebze ile ette yüzde 1 KDV’ye yönelik planları olduğundan söz etti.” RAPOR SUNULDU Domates, salatalık, portakal gibi en çok tüketilen ürünlerin marketlere maliyetine ilişkin bir raporu Bakan Tüfenkci’ye sunan Altunbilek, KDV ile ilgili yasal düzenleme yapılmasını desteklediklerini belirtti.

‘BİR TARAFI YAPARKEN DİĞERİNİ YIKMAMAK LAZIM’

TPF heyetini Ankara’da ağırlayan Bakan Tüfenkci, “Tüketiciyle üretici en iyi ortamda nasıl buluşabilir, fiyatları nasıl istikrarlı hale getirebiliriz, bunu düşünüyoruz. Bir tarafı yaparken diğer tarafı yıkmamak lazım. Denetim ve gözlemle piyasanın kendi şartları içinde yürümesini sağlamalıyız” dedi. Şubatta, meyvesebzenin marketlerde yüksek kârla satıldığını belirterek “Yüzde 25-30 kâr olabilir ama yüzde 500 olmaz” diyen Tüfenkci, marketlere kâr marjı getirilebileceğini söylemişti. Bunun üzerine TPF Başkanı Mustafa Altunbilek de “Defterleri açmaya hazırız. İncelesinler; her şey şeffaf. Meyve-sebzeden en fazla kazanan market yüzde 5 kâr eder” açıklamasını yapmıştı. Altunbilek, bakan ile yaptıkları görüşmede kendilerini ifade etme fırsatı bulduklarını beli