Milletin hali bu: 3 ayda 31.000 esnaf battı

Milletin hali bu: 3 ayda 31.000 esnaf battı

İş kurmak için kredi çeken esnaf adeta borç batağı içinde.. Üç ayda toplam 31 bin iş yeri kapandı !

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Mart ayı verilerine göre bu yılın ilk üç ayında açılan 62 bin 21 iş yerinden yarısı kapandı. Küçük esnafın AVM'lerle rekabet edemediğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işletmecilerin yüzde 20'sinin zor durumda olduğunu belirtti. Palandöken, iş kurmak için kredi çekenlerin de borç batağında olduğunu ifade etti.

Millet gazetesinden Fatma Eren'in haberine göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Mart ayı esnaf ve sanatkar raporuna göre Türkiye'de 1 milyon 708 bin 637 bin iş yeri, 1 milyon 586 bin 357 esnaf ve sanatkar tarafından işletiliyor. 2015'in ilk üç ayında 62 bin 21 yeni iş yerleri açıldı ancak bu yerlerin yarısı kapandı.
 
Bu yılın ilk üç ayında ise ekmek teknesini kapatan esnaf sayısı 31 bin 469’a ulaştı. 2014'te de 28 bin 298 işletme kapanmıştı.
 
EN FAZLA BAKKAL AÇILDI
 
Raporda bireylerin en çok açtığı beş iş dalı da sıralandı. Sonuçlara göre vatandaş üç ayda 2 bin 219 bakkal, büfe ve bayi açtı. Bunu 1.573’le servis aracı işletmeciliği ile 1.569’la kadın ve erkek kuaförlüğü takip etti. Lokantacılık 1.162 olurken emlak komisyonculuğu ve danışmanlığı ise 776'la son sırada yer aldı. 
 
ŞOFÖRLER İŞ BIRAKTI
 
Yapılmak istenmeyen işlerin başında ise şoförlük geldi. Geçen yılın Mart ayı itibariyle 319 şoför işini bırakırken bu sayının 2015’in aynı döneminde 417’e çıktığı aktarıldı.

KÜÇÜK ESNAF BATIYOR

Sonuçları değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın borç batağında olduğunu söyledi. Birçok kişinin kredi alarak iş yeri açtığını belirten Palandöken, küçük esnafın zararda olduğuna vurgu yaptı. Palandöken, "Özellikle genç ve emekli girişimciler nasıl olsa yaparız düşüncesiyle hareket ediyorlar. Bu iş o kadar kolay değil. Hem ellerindeki para hem de bu iş için çektiği kredi gidiyor. Borç batağı içinde kalıyor" dedi. 
 
Bireylerin iyi araştırmadan bir sektöre adım atmasını da eleştiren Palandöken, küçük esnafın maddi gücünün kalmadığına vurgu yaptı. Büyük alışveriş merkezleriyle rekabet edemediklerini açıkladı. Palandöken, "Maddi gücü yok büyük AVM'lerle rekabet edemiyorlar. İş yeri açanların yüzde 20'si kötü durumda" açıklamasını yaptı.

Millet