Milliyet yazarı cari açık ile ilgili çarpıcı iddiayı köşesine taşıdı

Milliyet yazarı cari açık ile ilgili çarpıcı iddiayı köşesine taşıdı
Güncelleme:

Ünlü ekonomist Güngör Uras cari açığın kaynağı belli olmayan ve nereden gelmeyen para ile kapatılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Milliyet’in ekonomi profesörü yazarı Güngör Uras, Temmuz ayında 2 milyar 602 milyon dolar cari açık verildiğini belirtti.

Uras “Nereden geldiği belli olmayan 2 milyar dolarlık döviz girişi sayesinde cari açığın finansmanı sağlanabildi. Ülkenin döviz açığını devamlı olarak nereden geldiği belli olmayan döviz ile karşılayamayız. Doğrudan yabancı sermaye, portföy yatırımı ve döviz kredisi kanallarından döviz girişi artmaz ise, döviz fiyatlarında artış başlar.” ifadesini kullandı. 

Uras ''Tatiller bitti,işimiz bakalım" başlıklı yazısında önce ''harekete geçme zamanı'' çağrısı yaptı:

''Uzun uzun iki bayram tatili, yaz tatili derken 2016’nın son 3 ayına girmeye hazırlanıyoruz. Herkes kendi işine bakarsa, tarımda, sanayide kısa sürede mevcut potansiyeli değerlendirerek üretimi artırırsak daha iyi günlere hızla yol alabiliriz''

Ekonomide iyi sinyallerin geldiğini belirten usta ekonomist bir konuya dikkat çekti. Uras'a göre Türkiye'ye kaynağı belli olmayan para girişi var:

Ülkeye ‘döviz’  getirmek şart

Bayram öncesi Temmuz ayı cari açık rakamı açıklandı. Ülkenin olağan döviz gelir gider trafiğini gösteren Ödemeler Bilançosu’nun cari işlemler hesabı Temmuz ayında 2 milyar 602 milyon dolar açık verdi. Açığın küçülmesine rağmen doğrudan yatırım, portföy yatırımı ve döviz kredisi girişleri ile açık finanse edilemedi. Nereden geldiği belli olmayan 2 milyar dolarlık döviz girişi sayesinde cari açığın finansmanı sağlanabildi. Ülkenin döviz açığını devamlı olarak nereden geldiği belli olmayan döviz ile karşılayamayız. Doğrudan yabancı sermaye, portföy yatırımı ve döviz kredisi kanallarından döviz girişi artmaz ise, döviz fiyatlarında artış başlar.

Milliyet