Moody's'den Türkiye için faiz uyarısı

Moody's'den Türkiye için faiz uyarısı
Güncelleme:

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin negatif faiz oranlarının yatırımcı güvenini zayıflatabileceğini ve bankaların kredi notu için de olumsuz olduğunu açıkladı.

Merkez Bankası (MB) 16 Ocak tarihinde politika faizini piyasa beklentileri dahilindeki 75 baz puan indirimle yüzde 11.25’e çekerken enflasyondaki seyrin yıl sonu tahmini olan yüzde 8.2 ile ‘büyük ölçüde uyumlu’ olduğunu belirterek ‘ölçülü‘ faiz indirimlerinin devam edeceği sinyali vermişti.

MB Başkanı Murat Uysal’ın göreve geldiği dönemi kapsayan son beş PPK toplantısında politika faizi yüzde 24 seviyesinden 1,275 baz puan indirilmiş oldu.

‘Türk Lirası’nın cazibesini azaltıyor’

Moody’s bugün yayınladığı kredi görünüm raporunda enflasyonun aralık ayı itibariyle yüzde 11.8 olmasının, negatif reel faizin yüzde 0.55 olmasına (enflasyondan daha düşük bir faiz oranına) yol açtığını ve bunun da, Türk bankalarının fonlaması için olumsuz olduğunu belirtti.

Raporda şu ifadeler yer verildi: “Negatif faiz, bankaların finansmanı ve Türk Lirası’na yatırım yapmayı, reel faiz oranları pozitif olan diğer gelişmekte olan piyasalardan daha az cazip hale getirmekte ve büyük olasılıkla TCMB’nin kredibilitesini olumsuz etkileyebilir ve bu da yatırımcı güvenini olumsuz yönde etkileyebilir.”

Rapora göre Türk bankalarının önemli bir kırılganlığı, yabancı para cinsinden kısa vadeli piyasa fonlamasına (kasım 2019 itibariyle 51 milyar dolar) ve bu nedenle yatırımcı güvenine bağlı olması. Avro Bölgesi, Britanya, Kanada, Japonya veya Avustralya gibi Türkiye’den çok daha düşük risk profiline sahip ülkelerin hepsi negatif reel faiz oranlarına sahip.

‘Konut satışlarındaki canlanma bankaların notları için olumlu’
Moody’s raporda Türkiye’nin son konut satış verilerinin gayrimenkul sektöründe toparlanmaya işaret ettiğini ve bu bankaların kredi notu için pozitif olduğunu ifade etti.

TÜİK’in 15 Ocak’ta açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları aralık ayında yüzde 47.7 artışla 202 bin 074 adet olarak kaydedilmişti.

Konut satışları, gerileyen konut kredi faizleri ve yıl sonunda sona eren KDV ve tapu harcı indirimlerine bağlı öne çekilen talep ve devirlerin etkisiyle aralık ayında sert yükseliş kaydederken; aralıktaki güçlü performans 2019 tamamındaki düşüşü de sınırladı.

Türkiye genelinde konut satışları 2019 yılında yüzde 1.9 düşüşle 1.35 milyon adet oldu.

Moody’s raporunda “Gayrimenkul sektöründeki toparlanma, Türk bankalarının kredi notu için pozitif çünkü sorunlu kredileri ve kredi zararı karşılıklarını azaltacak ve özellikle kamu bankaları arasında kredi hacmini artıracaktır” dendi.

Rapora göre bu toparlanma, bankaların varlık kalitesinin ve kârlılığının bozulduğu bir ortamda fayda sağlayacak. 30 Kasım 2019’da sistemin sorunlu kredileri, 2018 yılsonunda yüzden 3.9’dan yüzde 5.2’ye yükseldi ve aktif karlılık 2018’de yüzde 1.45’ten yıllık yüzde 1.2’ye düştü.