MTV zammıyla kalmadı; araç alacaklara kötü haber

MTV zammıyla kalmadı; araç alacaklara kötü haber
Güncelleme:

Orta Vadeli Plan'daki MTV zammıyla birlikte ikinci el otomobildeki esnaf zammın sıfır araçlarda %50 ve %70 oranında çıkcağını söylüyor.

Çarşamba günü açıklanan Orta Vadeli Plan'da Maliye Bakanı Naci Ağbal binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisinin tam yüzde 40 oranında artırılacağını açıkladı. Ancak esnaf bu zammın sıfır araçlarda %50 ve %70 oranında çıkcağını söylüyor. Peki motorlu taşıtlar vergisinde yaşanan bu artış sektöre nasıl yansıyacak?

Maliye Bakanı Ağbal OVP basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 1 Ocak 2018'den itibaren MTV'de sistem değişiyor. Binek otomobilin değerini kapsayan bir sisteme geçiliyor MTV oranları yüzde 40 zamlanıyor.

Sözcü Derin Gökçe'nin haberine göre hükümetin TBMM'ye sunduğu 130 maddelik torba tasarı kamuoyunda tepkilere neden olurken, paketin detaylarında yeni düzenlemeler de dikkat çekiyor. Paketle hükümet araçlarda değer artış yönetimiyle sıfır araçlarda daha fazla vergi artışının yolunu açtı. Yeni alınacak araçlarda değerine göre vergi yüzde 40 ile 68 oranında değişecek.

"İŞLER DURGUNLAŞACAK"

Otomotiv sektöründe yer alan 15 yıllık esnaf Mustafa Çakır yaptığı açıklamada işlerin durma noktasına geldiğini anlattı. Çakır, “Yapılan zam bizim belimizi büktü. Piyasa zaten durgun artık yılbaşından sonra daha da durgunlaşacak gibi. Şuan pazardaki araç fiyatlarında herhangi bir artış söz konusu değil. Aksine ilerleyen günlerde daha çok fiyatlar düşebilir. Zaten halk 100 TL’nin hesabını yapıyor. Şimdi birde birdenbire %40 zam gelince anormal decede işlerimiz etkilenecek.” ifadelerini kullandı.

"SIFIR ARAÇ ARTIK RÜYALARDA"

Artık sıfır araç almanın çok zor olduğunu belirten Mustafa Çakır” Sıfır araç almak bazı kesimlerin ancak rüyasında görebileceği bir şey olacak. Hatta 2 bin motor araçlar daha da farklılaşacak bunun üzerine artı olarak %10 oranında bir artış da olabilir. Bu durum araç piyasasının ekonomisini çok fena etkileyecek.” dedi.

"VERGİ ÜLKESİYİZ"

Çakır “Sıkıntısız bir araba 30 bin TL’den başlıyor. Bu aracın vergisi de şuan 700 TL , üzerine %40 zam geldiğinde vatandaş 980 TL ödeyecek. Zaten halk 50TL’nin 100TL’nin hesabını yapıyor. Bu iyice vatandaşın moralini bozacak. Ama malesef her gün vergi vergi vergi gidiyoruz. Biz şuan vergi ülkesiyiz. Hükümet halktan başka ne alabilecek vergi alacak. Halka ne veriyorlar hiç bir şey vermiyorlar” diye konuştu.

MALESEF BÖYLEYİZ

Dizel ve benzinli araçlarda MTV farkının olmadığını söyleyen Mustafa Çakır” Bu ülkede dolar çıktığı zaman benzine minimum %10 oranında zam geliyor. Ancak indirim yapıldığında %1 veya %2 oranında düşüş oluyor. Bizim ülkemiz malesef böyle. Koyun gibiyiz.” dedi.

HİÇ SATIŞ YOK

Bakırköy Oto Pazarında hiç satış yapamadıklarını dile getiren Çakır ” Hiç satışımız yok şuan pazarımız kan ağlıyor. Geçen hafta sonu pazar günü pazarda bir tek araç satılmadı. 35 esnaf var burada herkes kan ağlıyor. Satışımız olsa da takas şeklinde oluyor” dedi.

Seçiniz...