Nükleeri İğneadalı'ya sormadılar !

Nükleeri İğneadalı'ya sormadılar !
Güncelleme:

Bölge halkı İğneada’ya nükleer santral projesine karşı: "Hukuken yapılamaz"

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un üçüncü nükleer santralın Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı, Avrupa’nın en büyük longoz ormanlarına sahip İğneada beldesine yapılmasını planlandığını açıklaması, bölge halkının tepkisiyle karşılaştı.

DHA’ya konuşan Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, nükleer santralın ilk gündeme geldiği günden bu yana ilçede ve beldede halkı tarafından istenmediğini söyledi.

“Üç yıldır gündemde olan bir konu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, üç yıl önce de görüştük ve bize buraya kesinlikle yapılmayacağını söylemişti” diyen Yavuz, şöyle devam etti:

Turizm bölgesinde nükleer santral kurulması gündemde. Olamaz, mümkün değil. Böyle bir tesis kurulduğunda komşu ülkelerin de görüşünü alma zorunluluğu var ve bu konu daha çok uzun bir süreç. Ben şahsen yapılmayacağını düşünüyorum, bu konuda mücadelemiz sürecek.”

‘Hukuken imkansız’

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’a konuşan Trakya Platformu Hukuk Kurulu üyesi Avukat Bülent Kaçar ise, Trakya’yı kapsayan üst ölçekli planlarda 2013 yılında yapılan değişiklikle ‘enerji üretim santralları yapabilir’ eklendiğine dikkat çekerek bu maddeye dava açtıklarını ve ‘yürütmeyi durdurma kararı’ aldıklarını söyledi.

Kaçar “Mevcut bölge planına ve Danıştay 6. Dairesi’nin kararlarına göre ne İğneada’ya ne de Trakya’nın herhangi bir yerine enerji üretim santralları hukuken yapılamaz. Trakya ve İğneada halkı hiçbir enerji santralının kurulmasını istemiyor” dedi.