Pandemiyi fırsat bildiler! Piyasada çek krizi patladı!

Pandemiyi fırsat bildiler! Piyasada çek krizi patladı!
Güncelleme:

Çek keşidecileri ve bankalar ibraz ertelemesini fırsata çevirdi. Normal zamanlarda takasa giren çeklerin ödenmeme oranı yüzde 1 iken, bu oran yeni düzenleme bahanesiyle yüzde 30'a çıktı.

Sabah Gazetesinden Dilek Güngör'ün haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği verileri, mart ayında bankalara ibraz edilen çek adedinin 1 milyon 632 bin olduğunu ancak ibrazın ertelenmesi bahanesiyle yaklaşık 500 bin adede yakın çekin ödenmediğini ortaya çıkardı.

Sabah yazarı Dilek Güngör "10 kişiden üçü çekini ödemedi" başlıklı yazısında gelişmeleri şu ifadelerle paylaştı.

Yeni düzenlemeyle çeki kesen keşidecilerin insafına bırakılan lehdarlar (çekin muhatabı ve çekte yazan meblağı alacak kişi) bankada da fırsatçılıkla karşılaştı. Bankalar muamelesiz iade yapıp, lehdarlardan ek teminat ve faiz talep etmeye başladı.

Bankacılar, "Çekte yazılı tutarı alacak olan lehdar, bankaya borcu varsa ve banka çek ibraz edilmediği için onu tahsil edemiyorsa ek teminat ya da faiz istenebilir" yorumunda bulundu.

Dün Türkiye Bankalar Birliği çek ibrazı ve ödemeleriyle ilgili 10 büyük bankayla toplantı yaptı. Edinilen bilgilere göre, 10 büyük banka piyasada nakit akışının bozulmaması için inisiyatif aldığını belirtti. Bazı münferit olayların olabileceğini ancak hesapta para varsa ödeme yapıldığını, müşterilerine sahip çıktıklarını bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Bakanlığı'nın çeklerin ibrazı ve ödemelerinde yapılan yeni düzenlemenin uygulanmasına ilişkin tebliğine göre, ibraz süresinin son günü, 30 Nisan- 31 Mayıs arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedeli ödenecek.

İbraz süresinin son günü, söz konusu tarihler arasına isabet eden çekler, bankaya ibraz edildiğinde, çek hesabı sahibinin hesabında karşılığı yoksa 1 Haziran'dan önce "karşılıksızdır" işlemi yapılmayacak.

Dilek Güngör'ün yazısının tamamı için...