Petrol artık sudan ucuz !

Petrol artık sudan ucuz !
Güncelleme:

1 litre hampetrolün fiyatı 60 kuruş civarında, oysa marketlerde şişelenmiş 1 litre su 75 kuruştan satılıyor.

Brent petrolün varil fiyatı, dolardaki güçlenme ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin artmasıyla düşüşünü sürdürerek 30 dolar sınırına kadar geriledi. Dünkü işlemlerde Brent türü ham petrolün varil fiyatı 31.68 doları gördü. Geçen hafta Suudi Arabistan-İran gerginliği ile artan jeopolitik risklerle fiyatını yükseltmeye çalışsa da Çin’den gelen haberlerle yönünü tekrar aşağı indiren petrolde artık 20 dolarlar telaffuz ediliyor.

20 dolara iner mi?

Petrolün varil fiyatı geldiği nokta itibarıyla 1 litre şişelenmiş suyun da altına indi. Marketlerde 1 litre şişelenmiş su markasına göre 75 kuruşla 1.25 kuruş arasında satılıyor. 

1 litre hampetrolün fiyatı ise 60 kuruştan biraz fazla. Yani 1 litre suda en düşük markalı şişeyi de alsanız 1 litre petrolden daha pahalı durumda.
 
Neden düşüyor?

 
Analistler, dün OECD tarafından açıklanan öncü gösterge endekslerinin, küresel ekonomik görünümde toparlanmanın istenilen seviyede olmadığına işaret ettiğini ve önemli yatırım kuruluşlarının 2016 petrol fiyatı hedeflerini aşağı yönlü revize  ettiklerini, bu durumun da petrol fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturduğunu ifade ediyor. Teknik olarak destek seviyesinden gelen tepki alımlarının sınırlı kalmasıyla petrol fiyatlarındaki düşüşün ivme kazandığına dikkati çeken analistler, 30 dolar desteğinin de altına inilmesi durumunda 25 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor. Batı Teksas türü ham  petrolün varil fiyatı 30.42 dolar ile Aralık 2003’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.