Petrol fiyatları uçuşa geçti, 30 doları aştı

Petrol fiyatları uçuşa geçti, 30 doları aştı
Güncelleme:

Brent petrolün varil fiyatı, ECB`den yeni bir parasal genişleme ve BoJ`dan teşvik beklentileriyle 30 doları aştı.

ECB Başkanı Mario Draghi, ECB faiz kararının ardından yaptığı açıklamada enflasyonun hedeflenen yüzde 2 seviyesine gelmesi için para politikası duruşunu yeniden ele alabileceklerini belirtti.

Bu açıklamanın ECB'den daha fazla teşvik beklentilerini beraberinde getirmesinin ardından küreselrisk iştahı artarken, Brent petrolün varil fiyatı dün güne başladığı 27,9 dolar seviyelerinden yükselişe geçti ve günü 29,57 dolardan tamamladı.

Bugün ise BoJ'un daha fazla genişleyeceği haberleriyle yükselişini sürdüren Brent petrolün varilfiyatı, 31 dolar desteğini aşarak 31,07 doları gördü. Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda ise dünkü kapanış seviyesinden yüzde 3,4'lük artışla 30,64 dolardan işlem görüyor.

Analistler, arz fazlasına ilişkin endişelerin bulunduğu bir dönemde, ECB ve BoJ'un daha fazla teşvik sinyalinin talebe yönelik tedirginlikleri yatıştırdığına dikkati çekerek bu durumun petrol fiyatlarının yükselişe geçmesini desteklediğini kaydediyor.

Brent petrolün varil fiyatının, 30 doların üzerinde kalıcı olması durumunda 33,6 dolar seviyesinin test edilebileceğini aktaran analistler, olası geri çekilmelerde ise 29,1'in destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dün ABD'de açıklanan haftalık ham petrolstoklarının beklentilerin üzerinde artmasına karşın günü yüzde 5,4'lük artışla 29,81 dolardan tamamlamıştı.WTI'nın varil fiyatı bugün ise en yüksek 31,04 dolara kadar yükselmesinin ardından şu dakikalarda 30,69 dolardan alıcı buluyor.