Petrol fiyatlarını düşürecek hamle geldi

Petrol fiyatlarını düşürecek hamle geldi
Güncelleme:

Suudi Arabistan, Rusya yaptırımlar nedeniyle petrol üretimini azaltırsa arzı artıracak.

Suudi Arabistan, Financial Times’da yer alan ve kaynaklara dayandırılan habere göre Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın petrol üretiminde belirgin bir düşüş görülmesi durumunda petrol üretimini artırmak için hazırlık yaptı.

Dün Financial Times’da yer alan haberde, bir diplomatik kaynağın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üretimi derhal artırabilmek konusunda görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edildi.

BRENT PETROLDE KAYIP YÜZDE 2’Yİ BULDU

Haberde kararın bugün yapılacak OPEC+ toplantısında açıklanabileceği ifade edildi.

Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın önderliğinde diğer üreticilerin oluşturduğu OPEC+ üyeleri arasında en çok üretimi gerçekleştiren ülke olma özelliğini taşıyor.

Habere göre diğer bir kaynak da petrol üretimini eylülde artırmayı öngören takvimin öne çekilerek temmuz ve ağustosa alınabileceğini ifade etti.

Öte yandan, ABD ham petrolü yaklaşık yüzde 3 düşüşle 113 doların altını gördü. Brent petrolde de kayıp yüzde 2’yi buldu. Brent petrolde ilk işlemler 113 doların üzerinden geçti.

BENZİN VE MOTORİNE BİR ZAM DAHA; 26 TL'Yİ DE AŞTI

Döviz kurlarındaki artış nedeniyle akaryakıt fiyatlarına zam gelmeye devam ediyor.

Benzin ve motorine bir kez daha zam geldi. Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litresi 1 lira 22 kuruş, motorinin litresi ise 1 lira 49 kuruş arttı.

Zammın ardından İstanbul'da 25.01'den satılan benzinin litresi 26.23'e yükseldi. Benzinin litresi Ankara ve İzmir'de 25.13'ten 26.35'e çıktı. İstanbul'da 24.45'ten satılan motorinin litresi 25.94'e yükseldi. Motorinin litresi Ankara ve İzmir'de 24.56'dan 26.05'e çıktı.

SON ZAM GEÇEN CUMA GELMİŞTİ

27 Mayıs tarihinde benzine 1 lira 45 kuruş, motorine 1 lira 38 kuruş zam gelmişti. 28 Mayıs tarihinde ise benzinin litresi 70 kuruş, motorinin litresi 97 kuruş artmıştı.

Bugünkü zamla birlikte son bir haftada benzine 3 lira 37 kuruş, motorine ise 3 lira 84 kuruş zam gelmiş oldu.

1 YILDA BENZİNE YÜZDE 340, MOTORİNE YÜZDE 360 ZAM

 Benzinin litre fiyatı İstanbul'da bir sene önce 7,72 TL, yıl başında 12,29 TL idi. Benzine son bir yılda yüzde 340 224 oranında zam geldi.

Motorinin litre fiyatı İstanbul'da bir sene önce 7,20 TL, yıl başında 11,43 TL idi. Motorine son bir yılda yüzde 360 oranında zam geldi.

BRENT PETROL FİYATLARI

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 114,18 dolardan işlem görüyor.  ABD ham petrolü ise yaklaşık yüzde 3 düşüşle 113 doların altını gördü.

Hafta başında 125 dolara kadar çıkan brent petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın daha fazla petrol üretimine hazırlandığı yönündeki haberlerin ardından geriledi.  Hafta başında 125 dolara kadar yükselen petrol fiyatları dün düşüş eğilimine girdi. 

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları bugün bir araya gelecek. Toplantıda, OPEC+ grubunun temmuz ayına ilişkin üretim politikası değerlendirilecek.