Petrol yükseliyor darbe liraya iniyor

Petrol yükseliyor darbe liraya iniyor

Brent ham petrolün varil fiyatı, OPEC toplantısında petrol üretimini düşürme kararı almasının ardından 52,70 dolara kadar yükseldi.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında petrol üretimini düşürme kararı almasının ardından 52,70 dolara kadar yükseldi.

Brent petrolün varil fiyatı, OPEC'in dün Viyana'da yaptığı toplantı dolayısıyla geniş bir bant içinde dalgalanmasının ardından, alınan karar ile hızlı bir şekilde yükselişe geçerek, günü yüzde 8,85 artışla 51,49 dolardan tamamladı.

Toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan Katar Enerji ve Endüstri Bakanı Mohammed bin Salih es-Sede, küresel ekonomik gelişmeleri, petrol üretim ve talebini gözden geçirerek petrol piyasasının yeniden dengelenmesi için karar aldıklarının altını çizerek, "Bugün büyük bir başarı sağladık. Bütün üyelerin iş birliği ve anlayışıyla anlaşmaya vardık. Bu anlaşma, OPEC üyeleri ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin sorumluluk duygusu ile alındı." ifadelerini kullandı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise, petrol üretim seviyesini günlük 1,2 milyon varil düşürmeye yönelik kararın, petrol piyasaları açısından çok önemli bir adım olduğunu ifade ederek , "OPEC üyesi ülkelerin alınan bu karara uyması halinde, Rusya da 2017’nin ilk yarısında petrol üretimini günlük 300 bin varil azaltabilir." bilgisini verdi.

Kararın ardından hızlanan yükselişini bugüne de taşıyan Brent petrolün varil fiyatı, saat 10.30 itibarıyla yüzde 1,4 artışla 52,20 seviyelerinden işlem görüyor.

AA