Piyasalar allak bullak: Borsada işlemler iki kez durduruldu

Piyasalar allak bullak: Borsada işlemler iki kez durduruldu
Güncelleme:

Borsa İstanbul, haftanın ilk işlem günü yüzde 10'a yakın kayıp yaşarken, haftanın ikinci işlem gününe de düşüşle başladı. Devre kesici uygulanarak işlemler iki kez durduruldu. Saat 11.01 itibariyle işlemler tekrar başladı. Ayrıca, BIST-50 endeksinde yer alan paylara yönelik olarak açığa satış işlemlerinde bir gün boyunca yukarı adım kuralının uygulanmasına karar verildi.

BIST 100 Endeksinin güne yüzde 5,39'luk kayıpla başlamasının ardından dün olduğu gibi bugün de devre kesici uygulandı. 10.30'da işlemlerin tekrar başlamasıyla kayıplar artarak devam edince bir kez daha işlemlere yarım saat ara verildi.

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Saat 10:31:08 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin ikinci aşaması tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 10.51.08'de tek fiyat emir toplama, 10.56.08'de eşleştirme yapılacak ve 11.01.08'den itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10.51.08'de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 11.01.08'dan itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 11.01.08'den itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir.

VİOP'taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Senedi Repo Pazarı'nda işlemler saat 11.01.08'da yeniden başlayacaktır."

SADECE 4 HİSSEDE ARTIŞ SÖZ KONUSU
Bankacılık hisselerindeki yüzde 9 değer kaybıyla dikkat çekerken BİST100'deki 91 hisse değer kaybetti. 49 hisse senedinde düşüş yüzde 7'nin üzerinde. Sadece 4 hisse senedinde düne göre artış söz konusu. (Beşiktaş, TOFAŞ, Vestel ve SASA) BİST 100'degeçen cuma günkü kapanışa göre toplam değer kaybı yüzde 16 seviyesini geçti.

AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALI DEVREYE GİRDİ
BIST-50 endeksinde yer alan paylarda 23/03/2021 tarihli seansta bir gün boyunca geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) uygulanması kararlaştırıldı.

Buna göre açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

Gün içinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gün içinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da açığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılar ve yatırım kuruluşları tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de açığa satış seçeneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi önem arz ediyor.