Piyasalar için dikkat çeken iddia: Merkez faiz indirecek !

Piyasalar için dikkat çeken iddia: Merkez faiz indirecek !
Güncelleme:

Commerzbank, ay sonunda toplanacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ile ilgili dikkat çeken bir iddiayı gündeme attı. İddiaya göre Merkez Bankası'nın bu ay ki toplantısında politika faizinin 100-150 baz puan (100 baz puan yüzde 1) indirilmesi bekleniyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 25 Temmuz’da toplanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimine gitmediği için görevden aldığı Murat Çetinkaya’nın yerine atadığı Murat Uysal, dün yaptığı açıklamada, “Mevcut gelişmeler para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ediyor” diyerek, politika faizinde indirime kapı araladı.

Alman Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bu ayki toplantıda 100 – 150 baz puan faiz indirimi beklediklerini bildirdi.

Ghose, Merkez Bankası’nın para politikasında faiz indirimi için alan olduğunu ancak Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Murat Uysal’ın daha geleneksel para politikalarının ileride Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ayrışabileceğini ifade etti.

SONUÇTA BAŞA DÖNÜLEBİLİR

Faiz indirimi beklentisi dışında bazı soruların cevap bulmadığını söyleyen Ghose, Uysal’ın enflasyonda para politikasına bağlı olarak düşüş olduğu fikrine katılmadığını, enflasyonda baz etkisiyle ‘geçici’ bir ılımlılaşma olduğunu ifade etti.

Türkiye’de cari açığın uzun vadeli, yapısal reformlara bağlı olarak değil, resesyon ve ithalat talebinin azalması nedeniyle kapandığına dikkat çekti.

Ghose “Sonuç olarak, Uysal’ın sıkı para politikasını sürdürmekten yana, daha geleneksel görüşte olduğunu gözlemliyoruz. Şu andaki bazı güvercin söylemlerini, yıllık enflasyondaki düşüş teyit ediyor. Ancak eninde sonunda Uysal faiz indirimlerini sürdürmez ve TL’yi savunmak amacıyla faiz artırması gerekirse bir anlaşmazlık olabilir ve muhtemelen başladığımız yere geri döneriz” değerlendirmesini yaptı.