Piyasalarda ''Merkez Bankası'' depremi ! Dolar ve Euro yükselişe geçti

Piyasalarda ''Merkez Bankası'' depremi ! Dolar ve Euro yükselişe geçti
Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta cuma gününü 5.63 seviyesinden kapatan dolar/TL, gece saatlerinde 5.82'yi gördü. Kur 8 Temmuz sabahında 5.75 seviyesinde işlem görüyor. Kurdaki yükselişte Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesi etkili oldu.

Dolar yeni haftaya hızlı başladı. Haftasonu Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınıp, Çetinkaya´dan boşalan göreve Yardımcısı Murat Uysal'ın atanmasına piyasaların nasıl tepki vereceği merak konusuydu. 

Cuma gününü 5.63'ten kapatan dolar/TL dün düşük hacimli piyasada 5.82'ye kadar yükselerek 25 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından ilk iş gününde dolar/TL yükselişe geçti.

Geçtiğimiz hafta 5,61 seviyesinde piyasayı kapatan dolar/TL bu sabah 5,75seviyesinde hareket ediyor. 

Euro/TL ise 6,46'dan işlem görüyor.

Uzmanlar, kurdaki bu güçlü yükselişin, başkanın beklenmedik bir şekilde görevden alınmasının ardından Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişelerin artmasından kaynaklandığını belirtti.

Gram altın, güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.20 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 2,9 yükselişle 260,2 lira seviyesinde dengelendi. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 425 lira, Cumhuriyet altını 1.738 liradan satılıyor.

Merkez Bankası'nın tepesinde yapılan değişiklikle piyasalarda bir sonraki Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında yüksek bir faiz indirimi olabileceğine yönelik beklenti arttı. Piyasalar, halihazırda yıllık yüzde 15.87'ye inen enflasyon sonrası politika faiziyle oluşan 8 puanlık fark nedeniyle 25 Temmuz'daki PPK toplantısından itibaren Merkez Bankası'nın faiz indirmesini bekliyordu. Analistler söz konusu indirimin miktarının dolar/TL'de kısa ve orta vadede dolar/TL'nin yönünü belirleyeceğini vurguluyor. 

HAZİNE'DEN İKİ İHALE

Bunun yanında piyasanın gözü bugün Hazine'nin gerçekleştireceği ihalelerde olacak. Hazine iki ihaleyle 14 ay vadeli kuponsuz tahvilin ilk  ihracını ve 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Yurtdışında ise geçen hafta ABD'de beklenenden çok daha olumlu gelen istihdam verisinin ardından ABD Merkez Bankası Fed'in daha hafif faiz indiriminde bulunacağı fiyatlanmaya başladı. Yatırımcılar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Kongresi'ne yapacağı açıklamaları takip edecek. 

Erdoğan: Merkez Bankası Başkanı gerekeni yapmadıErdoğan: Merkez Bankası Başkanı gerekeni yapmadı

Seçiniz...