Piyasalarda nefesler tutuldu! Gözler ABD'deki ara seçimde

Piyasalarda nefesler tutuldu! Gözler ABD'deki ara seçimde
Güncelleme:

Küresel piyasalar, ABD'de bugün gerçekleşecek Kongre ara seçimleri ve perşembe günü açıklanacak enflasyon verisine kilitlendi.

ABD ara seçimlere giderken gözler de ara seçimlere çevrildi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta "şahin" para politikası duruşunu sürdürmesinin ardından yatırımcıların Banka'nın faiz artırımı büyüklüğünde ilk azaltımın ne zaman başlayacağına dair yönlendirmelere odaklandığı görülüyor.

GÖZLER PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK ENFLASYONDA
Bu anlamda en önemli sinyal ise perşembe günü açıklanacak ABD'nin enflasyon verilerinden alınacak. Para politikası sıkılaşmasının etkilerinin gözlemleneceği veri öncesi, Banka'nın aralık toplantısına ilişkin faiz artırım büyüklüğü beklentilerinde ayrışma sürüyor. Halihazırda Fed'in 50 baz puanlık faiz artırımı yüzde 57'lik, 75 baz puanlık faiz artırımı ise 43'lük ihtimalle fiyatlanıyor.

KONGREYİ KİMİN KONTROL EDECEĞİ ÖNEMLİ OLACAK
Piyasa fiyatlamaları açısından bugünün en önemli gündemi ise ABD'de gerçekleştirilecek Kongre ara seçimleri olarak öne çıkıyor. Kongre'yi hangi partinin kontrol edeceğini belirleyecek seçimlere ilişkin haber akışının önem kazanacağı bu süreçte, sonuçların ekonomi politikalarına olası yansımaları takip edilecek. Analistler, Kongre'de halihazırda Demokratların elinde tuttuğu sayısal üstünlüğün Cumhuriyetçilere geçmesi durumunda, uygulamaya konulacak mali politikalar açısından kilitlenme yaşanabileceğine işaret ediyor.

İŞTEN ÇIKARMALAR BORSADA ETKİLİ OLDU
Bu gelişmelerle dün New York borsasında alıcılı bir seyir izlenirken, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın bu hafta büyük çaplı işten çıkarmalara gitmeyi planladığı haberleri ile söz konusu şirket hisselerinde yükselişler öne çıktı. Dow Jones endeksi yüzde 1,31, Nasdaq endeksi yüzde 0,85 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,96 değer kazandı. Dolar endeksi, Fed'in sıkılaşma politikasını yavaşlatacağı umutları ile 110 sınırına kadar gerilemesinin ardından 110,4'te dengelendi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,12 seviyelerinden yükselişe geçerek yüzde 4,24'e çıktı.

AVRUPA TARAFINDA İYİLEŞME VAR
Avrupa tarafında enerji krizi, enflasyonist endişeler ve resesyon kaygıları gündemdeki yerini korusa da dün açıklanan veriler iyimserliği destekledi. Almanya'da sanayi üretimi eylülde aylık yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde arttı. Avro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi de son zamanlarda artan sıcaklıklar ve düşen enerji fiyatlarının bu kış kıtada gaz krizini önleyeceği beklentileriyle 3 ayın ardından ilk kez kasımda yükseldi. Bu gelişmelerle dün Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlendi. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,55 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48 geriledi, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yatay seyretti. Avro/dolar paritesi, dün de yukarı yönlü hareketini sürdürdü ve yeniden 1 kritik eşiğinin üzerine çıktı.Asya tarafında, Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgından artan vaka sayısı risk iştahını sınırladı.

BIST POZİTİF GÖRÜNTÜSÜNÜ KORUYOR
Analistler, küresel piyasalarda para politikalarına yönelik belirsizlikler ile yüksek enflasyon ve resesyon kaygılarının gündemin odağındaki yerini koruduğunu, Borsa İstanbul'da ise pozitif görünümün sürdüğünü ifade ederken, bugünün veri gündeminde Avro Bölgesi'nde açıklanacak perakende satışların öne çıktığını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.400 seviyesinin direnç, 4.180 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Etiketler abd ara seçim piyasa