Piyasaların ateşi sönmüyor! Trump'ın hadsizliği Dolar/TL'yi yaktı

Piyasaların ateşi sönmüyor! Trump'ın hadsizliği Dolar/TL'yi yaktı
Güncelleme:

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik askeri harekat hazırlığı yapması Dolar/TL'de yukarı yönlü bir harekete neden oldu. Trump'ın ''Türkiye ekonomisini yok ederim'' tehdidiyle Dolar/TL, 5.80 seviyesinin üzerine çıktı. İşte dolar ve euroda son durum...

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Türkiye, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, ekonomisini mahvederim ve yok ederim" dedi. Bu sözler sonrasında yükselişe geçen dolar/TL hızla 5,80'i geçti ve bu sabahki işlemlerde 5,84'ün üzerine çıktı. Dört ayın zirvesini gören kur şu dakikalarda 5,81 seviyelerinde seyrediyor.

Euro/TL ise aynı saatlerde 6,38 bandının üzerinde yer alıyor.

ALTIN FİYATLARI

Geçen Ağustos ayının 26’sında ABD ve Çin arasında artan ticaret gerilimi nedeniyle Türkiye saatiyle gece 00.00’dan sonra açılan Asya piyasalarında sert satışlar yaşandı ve gram altın 311 lirayı gördü. Bunun üzerine geçen 43 gün içerisinde ABD ve Çin’in görüşmelere başlaması sonrası gram altın 270 liraya kadar düştü. Düzensiz seyir izleyen altın fiyatları dün Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon kararını verdiği Barış Pınarı Harekatı sonrasında tekrar yükselişe geçti.

Bunun üzerine akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin ekonomisini tehdit ederek attığı tweet sonrası ise gram altın fiyatları 280 lirayı gördü. Şu anda 278 liradan işlem gören altın fiyatlarıyla ilgili Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ons bazında dünya genelinde altın fiyatlarının düştüğünü ancak Türkiye’de dövizin artması sonucu gram altın fiyatlarının arttığını kaydeden Başman, “Son zamanlarda Suriye ile ilgili olan gelişmeler, Amerika ile olan ilişkilerimizi de etkilemekte. Donald Trump gibi önceden ne yapacağı belli olmayan, dünya siyasetinin talihsiz yüzlerinden bir adamın Amerika gibi süper gücün başına geçmiş olması dünyanın yeniden şekilleneceği veya yeniden gündeme geleceği gibi algılanmaya başladı. Buna bağlı olarak da dünya genelinde ons bazında altının zayıflaması, geriye düşmesi iç piyasada Suriye olaylarından dolayı dövizin atak yapması fiyatlarda Türkiye piyasalarında altın fiyatlarını yukarı çekti” diye konuştu.

Piyasanın Suriye olaylarının nasıl biteceğini tahmin edemediği için fiyatta istikrarsızlık olduğunu aktaran Oğuz Başman, “Orada çatışmadan veya herhangi bir müdahaleden sonra dünyada Amerika, Avrupa Birliği veya dünya bankalarıyla aramızdaki ilişkilerin ne boyuta geleceğini özellikle dün Trump’ın yaptığı saçma sapan tehditten sonra bizim ekonomimize ne şekilde bir müdahale olacağı bilinmemekte. Altın fiyatlarının artmasını da döviz fiyatlarının tırmanışa geçmesine bağlamaktayız. Bu böyle devam edecek mi, bunu ancak operasyon yapılacaksa operasyondan sonra göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Başman, Amerika ile karşı karşıya gelinmezse ve Türkiye’nin Suriye’de gerekli ortamı sağlaması halinde fiyatların düşebileceğini de söyledi.

ANALİSTLER NE DİYOR ?

Analistler, ABD ile Çinli yetkililer arasında 10 Ekim'de başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin altın fiyatlarını etkileyebileceğini belirterek, görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkması halinde altının ons fiyatında aşağı yönlü hareketin görülebileceğini ifade etti.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı konuşmanın piyasalar tarafından takip edileceğini belirten analistler, yatırımcıların Fed'in gelecek dönem faiz politikasına ilişkin bir ipucu arayacağını kaydetti.

Analistler, Suriye sınırına ilişkin gelişmelerin dolar kuru üzerinden altının gram fiyatında belirleyici olacağına değinerek, teknik açıdan 280 ve 284 liranın direnç olarak öne çıktığını söyledi.

TRUMP'IN TEHDİDİ

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik askeri harekatı öncesi skandal bir açıklamaya imza attı. Trump resmi hesabından paylaştığı tweette “Daha önce de belirttiğim gibi ve sadece yinelemek gerekirse, Türkiye benim yaptığım her şeyi, benim büyük ve eşsiz bilgeliğimin sınırlarını aşmayı düşünürse, Türkiye ekonomisini tamamen imha edip yok edeceğim. (Daha önce yaptım!)” ifadesini kullandı.

Seçiniz...