"Akdağmadeni Mevkii T-9 Tünelinin Işığa Kavuşturulması Töreni" (1)

"Akdağmadeni Mevkii T-9 Tünelinin Işığa Kavuşturulması Töreni" (1)

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:- "İşte gördüğünüz gibi 5 kilometreyi aşan tüneli kısa sürede yapıp Ankara-Yozgat-Sivas hızlı treninde sona doğru bir adım daha yaklaştık. Yozgatımıza, Sivasımıza hayırlı olsun"- "7 tane viyadük köprü va

YOZGAT (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "5 kilometreyi aşan tüneli kısa sürede yapıp Ankara-Yozgat-Sivas hızlı treninde sona doğru bir adım daha yaklaştık. Yozgatımıza, Sivasımıza hayırlı olsun" dedi.

Yıldırım, Yozgat-Akdağmadeni arasındaki yüksek hızlı tren (YHT) şantiyesinde düzenlenen Akdağmadeni Mevkii T-9 Tünelinin Işığa Kavuşturulması Töreni'nde yaptığı konuşmada, Yozgat ile Sivas arasında tarihi bir an yaşadıklarını belirterek, Türkiye'de hızlı tren hatlarının üzerinde bulunan en uzun tünelin ışıkla, aydınlıkla buluşmasına şahitlik ettiklerini söyledi.

Proje fikrinin nasıl doğduğunu anlatan Yıldırım, "Ankara- Sivas Yüksek Hızlı Tren projesi iktidara geldiğimiz ilk günlerde AK Parti'nin kurucusu genel başkanımız Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir gün Ankara'dan Sivas'a giderken 'niye tren Yozgat'ı atlıyor, güneyden Kayseri üzerinden gidiyor. 200 kilometre niye bu yolu fazladan seyahat ediyoruz, 6 saat geçiyor. Bunun bir kolayı yok mudur nedir sebebi?' dedi. Biz hemen talimatı aldık ve başladık çalışmaya" diye konuştu.

Önce işin incelemesini yaptıklarını dile getiren Yıldırım, "Dağları görünce yolumuzu değiştirmişiz, vadileri görünce boyun eğip tren yolları yapmışız ama artık Allah'a şükür, Türkiye'nin imkanları geniş, teknolojileri gelişmiş, şimdi dedik ki biz dağlara boyun eğmeyiz, dağlar bize boyun eğer. İşte gördüğünüz gibi 5 kilometreyi aşan tüneli kısa sürede yapıp Ankara-Yozgat-Sivas hızlı treninde sona doğru bir adım daha yaklaştık. Yozgatımıza, Sivasımıza hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

- "Unutmayalım, Türkiye Bolu tünelini 17 yılda yapabildi"

Yıldırım, yolun sadece 50 kilometrelik bölümde toplam 18 kilometre uzunluğunda 9 tünel olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"7 tane viyadük köprü var. 1 tane köprü var, boğaz köprüsü kadar uzunluğu var. Tamamı 2,5 kilometreyi buluyor. 2 tane aç kapa, kısa boyda 730 metre boyunda tünel var. Alt-üst geçit sayısı yollar tabii hızlı tren olunca hemzemin olmuyor. Ya alttan yol geçecek ya üstten tren geçecek. 16 tane alt-üst geçit var. 84 tane menfez, 11 milyon metreküp toprak işi var. Her metresinde el emeği, göz nuru, çalışanların bilgisi, teknolojisi katkıları var. Unutmayalım, Türkiye Bolu tünelini 17 yılda yapabildi. AK Parti iktidarı gelinceye kadar yapılamadı. Dendi ki 'artık biz bu tüneli yapamayız, burayı depoya dönüştürelim de patatesleri burada saklayalım yaza hazır olsun.' Bugünlerden geçtik, krizden krize sürüklenen bir Türkiye'den, kriz içerisinde boğuşan bir dünyada Türkiye yurdun her köşesinde yollar, havalimanları, hızlı trenler yapıyor. Dünyanın gıpta ile baktığı Marmaraylar, dünyanın en büyük havalimanları, Avrasya Tüneli, İzmit Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, hızlı tren projelerini ve akıl yollarını birer birer inşa ediyoruz. Dünyada 1,5 milyar insanın daha telefonla haberleşmesi yok. Böyle bir durumda Türkiye'de nüfusun yüzde 80'ine yakını hızlı internetle buluştu."

Türkiye'nin bilişimde, akıl yollarında Afrika seviyesinden son 10 yıl içerisinde Avrupa'nın ilk 10 ülkesi arasına geldiğine dikkati çeken Yıldırım, "Biz göreve başladığımızda sadece 26 havalimanımız çalışırken şu anda 56 havalimanımız çalışıyor, 57'ncisi de yolda Yozgat Havalimanı. Yozgat Havalimanı da yapılınca Yozgatlıların havasından geçilmeyecek. Hızlı trenleri, bölünmüş yolları ve havalimanları var, bir tek deniz eksik. Bu azimle her şey olur, yeterki bir, beraber ve kardeş olalım, birlikte Türkiye olalım" dedi.

- Terör saldırıları

Ülkenin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini bozmaya çalışanlara seslenen Yıldırım, şunları söyledi:

"Yozgat'tan, Bozok Yaylası'ndan, Yiğidolar'ın memleketinden sesleniyorum; yanlış yoldasınız, çıkmaz sokaktasınız. Gelin enerjinizi boşa tüketmeyin, işte kalkınan büyüyen Türkiye'nin ayak sesleri geliyor. Bu ülkenin birliğine, kardeşliğine bugüne kadar kimse zarar veremedi, bundan sonra terör örgütü de zarar veremez. Onların iç, dış destekçileri, onlarla takviye alan siyasetçiler de zarar veremez. Bu millet, bu topraklar Moğol istilalarını, Haçlı seferlerini püskürttü. Bundan sonra da bizim en büyük değerimiz bağımsızlığımızdır. Bağımsızlık bu milletin karakteridir. Onun için Türkiye'nin bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne göz dikenler bedelini geçmişte ne kadar ağır ödedilerse bundan böyle de aynı şekilde öderler. Yolları patlatmakla, şehirlerin sokaklarına çukurlar kazmakla bu milletin gözünü korkutamazsınız. O çukurların hepsi kapanır. O yolların daha güzeli de yapılır. Birliğimiz kardeşliğimiz daha da güçlenerek geleceği muasır medeniyetler seviyesine aynı kararlılıkla devam ederiz. "

Yozgat'a, Sivas'a Türkiye'nin her tarafına sayısız hizmetler yaptıklarını dile getiren Yıldırım, "Türkiye 2003'ten bu tarafa geçen 13 yıl içerisinde üçe katladı. Bir Türkiye, 3 Türkiye oldu. Neden oldu, nasıl oldu istikrarla oldu. Millet arkanızda ise korkmayın, yürüyün. Millet bizim arkamızda durdu, vesayet dönemini yaşatmak isteyenlere karşı arkamızda durdu. Ülkenin kalkınmasını, gelişmesini engellemeye çalışanlara karşı arkamızda durdu. Teröre karşı dimdik arkamızda durdu. Onun için bize düşen görev milletin hayallerini gerçeğe dönüştürmektir" şeklinde konuştu.

- "Türkiye bunu hak ediyor, bu millet bunu hak ediyor"

Bu sene içerisinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyanın en büyük köprüsü İzmit Körfez Köprüsünün açılacağını vurgulayan Yıldırım, yine bu sene sonunda da Marmaray'ın kardeşi olan Avrasya Tünelini'nin açılacağını müjdeledi.

Bakan Yıldırım, 2018'de dünyanın en büyük havalimanının açılacağını da anımsatarak şöyle devam etti:

"Yolları böldük, hayatları, gönülleri, milleti birleştirdik. Doğuyla batıyı, kuzeyle güneyi birbiriyle buluşturduk. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Bölünmüş yollardan dolayı ölümlü trafik kazalarında yüzde 63 azalma oldu. Bu ne demektir 4 bin insanımızın hayatı artık yollarda kaybolmuyor. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' lafı boşuna söylenmiş bir laf değildir. O laf Şeyh Edebali söyledikten sonra 3 kıtada 619 yıl huzur, barış, kardeşlik getiren Osmanlının ilkesi olan laftır. İşte onun devamı da bugün ortaya koyduğumuz hizmetlerle 78 milyon insanımızın hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini artırmak için yolları yapıyoruz, havayolunu halkın yolu yapıyoruz, milletimizin hızlı tren hayalini gerçeğe dönüştürüyoruz. Türkiye bunu hak ediyor, bu millet bunu hak ediyor. O yüzden de milletimizin desteğiyle bu çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz."

Projenin bu noktasının tesadüfü seçilmiş olmadığını aktaran Yıldırım, bu noktanın iki kardeş şehrin iki komşu şehrin birleşme noktası olduğunu söyledi. Yıldırım, Sivas ile Yozgat'ı daha önce yer üstünden bölünmüş yollarla şimdi ise yer altından raylarla birleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin hiçbir ülkeye hasım olmadığını vurgulayan Yıldırım, Türk milletinin karakterinde dostluk olduğunu ifade ederek, "Dostluğumuz ne kadar kıymetliyse düşmanlık yapanlara düşmanlığımız o kadar şiddetlidir, bunun da bilinmesini istiyoruz. Hiç kimseyle durup dururken kavga etmeye asla ve asla kalkışmadık. Bu gök kubbe de 780 bin kilometre vatan toprağında buraya göz diken, bu bayrağa yan bakanın canına da okuruz" dedi.

(Sürecek)