"Bal Arıları Mühendis Oluyor" Projesi

"Bal Arıları Mühendis Oluyor" Projesi

Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün:- "Projeyi kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekmek amacıyla başlattık. Daha fazla sayıda kadın mühendisi Türk sanayisine kazandıracağız"- Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Ateş:- "Yeni projemiz

İSTANBUL (AA) - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Daha fazla sayıda kadın mühendisi Türk sanayisine kazandıracağız" dedi.

Ford Otosan’dan kadınları mühendis olmaya teşvik eden sosyal sorumluluk projesi "Bal Arıları Mühendis Oluyor" projesinin detayları, Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında paylaşıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Projemizi eğitim alanında ve meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarından kaynaklanan ön yargıları yıkmak, kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekmek amacıyla başlattık. Daha fazla sayıda kadın mühendisi Türk sanayisine kazandırmayı amaçlarken toplumda dönüşüm yaratacağımız bu güzel yolculuğumuza başlamış bulunuyoruz" diye konuştu.

Eğitime çok büyük önem verdiklerini kaydeden Yenigün, şirket olarak eğitim projelerine her maddi desteği vereceklerini fakat projelerin gönüllülük esasıyla ortaya çıkan çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yenigün, iki yıl önce de Kocaeli'deki fabrikalarına yakın bir yerde sektörle ilgili bir meslek yüksek okulu yaptırdıklarını ve Kocaeli üniversitesine hibe ettiklerini bildirerek, "Bu tür işbirlikleri bizim yapmamız gereken şeyler. 'Engel tanımıyoruz' projesi kapsamında engellilerin de çalışabildiği fabrikamız Avrupa'dan önemli bir ödül aldı" dedi.


- "Kadın mühendislerin görünürlüğünü artıracağız"


Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Nursel Ölmez Ateş de ofislerde 683 ve üretimde 700 kadın çalışanla sanayide en fazla kadın istihdam eden şirket oldukları bilgisini vererek, "Yeni projemizle, toplumda geleneksel olarak kadınlar için uygun görülen mesleklerin dışında kalan mühendisliği seçme konusunda kız öğrencileri özendirip cesaretlendireceğiz. Bu projeyle birlikte, mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını ve kadın mühendislerin görünürlüğünü artıracağımıza inanıyoruz. 164 gönüllü mühendisimizle 'sen de mühendis olabilirsin' mesajını verip bayilerimizin de desteğini alarak toplumsal cinsiyet eşitliğini Türkiye geneline yayacağız” şeklinde konuştu.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Doğan ise projeye ilişkin şunları kaydetti:

"Toplumsal yargılardan kaynaklanan ve ülkemizde hemen her alanda kendini gösteren toplumsal cinsiyet eşitsizliği, meslek seçimi ve çalışma yaşamında da kadınların ayrımcılığa maruz kalmasına sebep oluyor. Bu ayrımcılığın en çok yaşandığı alanlardan biri de mühendislerin istihdam edildiği sektörler. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin tümünde olduğu gibi, çalışma yaşamında da eşit hakların ancak kalıpların ve ön yargıların ortadan kaldırılması ile mümkün olacağına inanıyoruz. Ford Otosan öncülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu projeyle toplumda önemli bir ölçüde farkındalık yaratacağımıza inanıyoruz."

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Grup Başkanı İsmail Demir de, "Özellikle kız çocuklarımızın eğitimleri için atılacak her adımın çok kıymetli. Dolayısıyla kız çocuklarımıza meslek seçimlerinde rehberlik edecek, yol gösterecek bu proje bizim için son derece önemlidir. Ford Otosan başta olmak üzere projeye katkı sunan tüm tarafları kutluyor, projenin nicelerine öncülük etmesini diliyorum" dedi.


- YÖK verilerine göre mühendislikte kız öğrenci sayısı 72 bin


Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 2015 yılı istatistiksel verilerine göre, mühendislik fakültelerinde öğrenim gören erkek öğrenci sayısı 182 bin 23 olurken, kız öğrenci sayısı ise 72 bin 347. Projeyle bu sayının arttırılması hedefleniyor.

Proje kapsamında meslek seçimi hakkında farkındalık yaratarak kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine vurgu yapmak ve mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını artırmak için eğitimler verilecek.

Şirket mühendisleri de rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi tecrübelerini öğrencilere ve ailelerine aktaracak. Projeyle 81 ildeki 81 lisede, 8 bin 100 kız ve 8 bin 100 erkek lise öğrencisi, velileri ve öğretmenlerine ulaşılması hedefleniyor.

2 yıl boyunca farkındalık eğitimleriyle sürecek olan projenin devamında, sürdürülebilirliğin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından 5 yıl boyunca ortak bir izleme programı yürütülecek. Proje sonunda üniversitelerde mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere, Ford Otosan'da staj imkanı da sunulacak.

Oyuncu Melisa Sözen ve Murat Yıldırım de projeye gönülden destek verdiklerini ifade ederek, kız çocuklarının meslek seçimlerinde cinsiyet ayrımcılığı yapılmadan, yetenekleri ve istekleri doğrultusunda cesaretlendirilmesi gerektiğini belirtti.