"Dolarda Keskin Bir Yükseliş Beklemiyorum"

"Dolarda Keskin Bir Yükseliş Beklemiyorum"

Saxo Bank FX Strateji Müdürü Hardy:- "Gelecek 6 ay içerisinde dolarda çok keskin bir yükseliş beklemiyorum. TL, maksimum potansiyelini iyi kullanarak TCMB'nin desteğini alabilir"- "Çin piyasalarının üzerindeki baskı ve doların girdiği durgunluk nedeniyle

İSTANBUL (AA) - Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy, gelecek 6 ay içerisinde dolarda çok keskin bir yükseliş beklemediğini belirterek, "TL, maksimum potansiyelini iyi kullanarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) desteğini alabilir." dedi.

İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla küresel piyasalar ve Türkiye hakkında değerlendirmelerde bulunan Hardy, ABD başkanlık seçimleri ile haziran ayındaki Brexit oylaması nedeniyle ortaya çıkan siyasal belirsizlik ve yükselen düzen karşıtı hareketlerin, 2016'nın ikinci çeyreğinde finans piyasalarını bekleyen iki temel risk olduğunu söyledi.

Çin para biriminin, başta dolar olmak üzere farklı para birimleri karşısında zayıfladığına dikkati çeken Hardy, "Bu zayıflık Amerikan piyasalarını da etkiliyor. Küresel piyasalarda Çin para biriminin güçlenmesinin önüne geçilmesi için baskı var." diye konuştu.

Hardy, ayrıca bu yılın ikinci çeyreği ile ilgili bir başka dikkat çekici başlığın da merkez bankalarının aldığı kararlar olduğuna işaret ederek, "Fed toplantısında ciddi bir güvercin tutum gördük. Beklenen faiz artışı 2'ye indi. Doların piyasalarda beklenen zayıflığı sınırlı olabilir. Fed'in, Çin'deki devalüasyon ve ABD’deki seçim süreci gibi gelişmeleri göz önünde bulundurarak temkinli gitmek istediğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.


- "Türkiye ekonomisi için tehdit görmüyorum"


John Hardy, Türkiye ekonomisinin zorlu bir büyüme sürecinin içerisinde olduğunu vurgulayarak, "Siyasal dalgalanmalar nedeniyle dikkatli davranılmalı. Tüm bu gelişmelere karşın, Çin piyasalarının üzerindeki baskı ve doların girdiği durgunluk nedeniyle TL değerlenebilir. Uzun vade için net bir fikir belirtmek zor olsa da TL, maksimum potansiyelini iyi kullanarak TCMB'nin desteğini alabilir. Döviz ve faiz oranları bazında baktığımızda ise 6-12 ay daha dalgalanma devam edecek gibi görünüyor. Dolar/TL paritesindeki dalgalanmada, ilk çeyreğe göre yüzde 10'luk bir fark var." şeklinde konuştu.

TCMB'nin, dış güçlere rağmen bir denge kurmaya çalıştığını belirten Hardy, "TCMB'nin elinde bir rezervi var. Liranın zayıflamasını istemiyor ve omuzundaki yük biraz azalmış durumda. O yüzden lirayı zayıflatmadan, mümkün mertebe faiz oranlarında enflasyon karşısında bir sorun yaratmayacak şekilde dengeleme çabası içerisinde." değerlendirmesini yaptı.

Hardy, doların yeniden yerini kazandığı takdirde ABD piyasalarının yükselişe geçececeğini belirterek, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası, mümkün mertebe az kesintiye gitmeye çalışıyor. TCMB'nin önümüzdeki 6 aylık zaman zarfında istikrarı sağlayabilecek, piyasa koşullarına göre olumlu ilerleme kaydedilmiş bir noktaya kendilerini taşıyabilecek bir strateji güttüğünü düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de kredi piyasalarında pozitif olsa da düşük seviyelerde seyrediliyor. Mümkün mertebe işi kolaylaştırma gayreti güdüldüğünü düşünüyorum. Özellikle ithal malları noktasında Türk lirasını toparlayacak ve belki de daha ileriye tüketim ihtiyacını artıracak yönlendirme içerisinde bulunuluyor. O yüzden TCMB, harcamayı biraz artırmaya yönelik aslında dengeleyici düzenlemeler içerisinde bulunuyor. Gelecek 6 ay içerisinde dolarda çok keskin bir yükseliş beklemiyorum.”

Gelecek 12 ay içerisinde Türkiye ekonomisi için çok büyük bir alarm ve tehdit görmediğini söyleyen Hardy, "Türkiye'de küresel piyasalar nedeniyle çok ufak bir yavaşlama söz konusu olabilir. Neticede bu bir domino etkisi." yorumunu yaptı.