"Skoda Olarak 2016'da Kesintisiz Büyümeyi Hedefliyoruz"

"Skoda Olarak 2016'da Kesintisiz Büyümeyi Hedefliyoruz"

Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Senyücel:- "Skoda olarak 2016 yılında kesintisiz büyümeyi hedefliyoruz. Hedefimiz bu yıl daralan pazar koşullarına rağmen büyümek. Markamız adına yüzde 10-20 arasında büyüme öngörümüz var"- "Geçen yıl binek otomobil pazarı yak

İSTANBUL (AA) - Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Skoda olarak 2016 yılında kesintisiz büyümeyi hedeflediklerini belirterek, "Hedefimiz bu yıl daralan pazar koşullarına rağmen büyümek. Markamız adına yüzde 10-20 arasında büyüme öngörümüz var" dedi.
Senyücel, 2016'nın ilk satış yeri (showroom) Doğuş Oto Maslak'ın açılışı dolayısıyla gerçekleştirilen törende, şirketin 2015 performansına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Geçen yıl binek otomobil pazarının yaklaşık yüzde 23 büyüdüğünü anımsatan Senyücel, "Skoda olarak bunun iki katı, yaklaşık yüzde 52'lik büyüme kaydettik ve 22 bin 107 satış rakamına ulaştık. Bu sayede Skoda, Türkiye tarihinde varlık gösterdiği son 30 yıl içerisinde en yüksek binek araç satış adedine ulaştı" diye konuştu.
Senyücel, 2015'te pazar paylarının yüzde 3,05'e yükseldiğini ve böylece hedeflerini tutturduklarını belirterek, geçen yıl 5 binin üzerinde satış yapan markalar arasında en fazla büyümeyi kaydettiklerini söyledi.
Skoda olarak 2010'dan bu yana yüzde 250'lik bir büyüme sergilediklerini aktaran Senyücel, şunları ifade etti:
"2010'da 6 bin düzeyinde bulunan satış rakamımız şu anda 22 binlere geldi. Bizim de kendimize koyduğumuz hedefler tam da buydu. Dolayısıyla buna ulaştığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Skoda'nın Türkiye'deki başarısı, sadece bu pazarla sınırlı kalmadı. Aynı zamanda markanın küresel pazarları arasında da 19'uncu sıradan, 7'nci sıraya yükseldik. Avrupa'nın hemen hemen bütün ekonomilerini geride bıraktık. Dolayısıyla Skoda Türkiye, sadece bu pazarda değil Avrupa pazarında da sesini duyurmuş oldu."
Senyücel, Skoda Türkiye olarak geçen yıl cirolarının 1 milyar liraya yaklaştığına dikkati çekerek, karlarının ise 2014'ün biraz altında gerçekleştiğini kaydetti.
Skoda'nın en çok satıldığı pazarlar arasında Çin'in 281 bin 700'le ilk sırada bulunduğunu anlatan Senyücel, bu ülkeyi 158 bin 700'le Almanya'nın takip ettiğini dile getirdi. Senyücel, söz konusu ülkeleri sırasıyla Rusya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın izlediği bilgisini verdi.

- "Bu yıl pazarda geçen yıla göre yüzde 10-15 arasında daralma bekliyoruz"

Senyücel, Türkiye otomotiv pazarının son yıllarda ciddi bir büyüme trendine girdiğine işaret ederek, her ne kadar belli yıllarda bazı iniş çıkış yaşansa da pazarın arzu edilen yönde ilerlediğini söyledi.
Bu kadar hızlı büyümenin sonucunda bu yıl pazarda ufak bir düzeltme beklediklerini aktaran Senyücel, "Bu yıl otomotiv pazarında geçen yıla göre yüzde 10-15 arasında bir daralma bekliyoruz. Bu yüzde 10-15 daralma öngörüsü hiç korkutucu değil. Pazar bu yıl yüzde 10 daralsa bile yine de bir önceki rekor yılına yakın bir pazar seviyesi oluşuyor" değerlendirmelerini yaptı.
Senyücel, bu yıl bütün sektör temsilcileri için tatminkar bir pazar hacminin oluşacağını söylemenin mümkün olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Faiz oranları tüketici kredilerine ve talebe direkt etki ediyor. Araç kredileri de artış eğiliminde. Bunun bir şekilde tüketimi çok baskılamadan denge noktasının bulunacağına inanıyorum. Otomotiv sektörü için kur çok büyük bir etken. Kur bütün markaların fiyatlandırmalarına direkt etki ediyor. Satın alma gücünün artmadığı bir ortamda kurun yükselmesi sonucunda, otomobil fiyatları yukarı gidip, gelirin aynı kalması halinde tabii ki insanların satın alma gücü yetmiyor. Şu anda ortalama kompakt sınıf araç almaya kalksanız, 80 bin liranın altında araç bulma şansınız yok. Bundan 3 sene önce bu araçlar 60-65 bin lira bandındaydı. Maalesef kurun yükselmesi bu fiyatları artırdı. 'Otomobil fiyatları artar mı?' diye sorarsanız; evet artar."
Otomotiv fiyatlarının, kurlardaki yükseliş oranında artmadığını da vurgulayan Senyücel, herkesin bu konuda fedakarlık gösterdiğini dile getirdi.

- "Filo satışlarında yüzde 100'ün üzerinde büyüdük"

Tolga Senyücel, yenilenen ürün gamının Türkiye'de Skoda'nın büyümesinde en etkin faktörlerden biri olduğuna işaret ederek, filo satışlarındaki hızlı ilerlemeye dikkati çekti.
Filo satışlarında 2 bin 90 seviyelerinden 5 binlere geldiklerini anlatan Senyücel, "Yani yüzde 100'ün üzerinde bir büyüme performansı gösterdik. Skoda, geçen yıl filo sektörünün en çok tercih edilen 11. markası oldu" ifadelerini kullandı.
Senyücel, Skoda'nın Türkiye'de en çok satılan modelinin yaklaşık 10 binle Octavia olduğunu belirterek, bunu 4 bin 324'le Superb, 2 bin 190'la Rapid Spaceback ve bin 974'le de Rapid'in izlediğini kaydetti.
Yeni Fabia'nın bin 834 ve Yeti'nin bin 694 satış rakamına ulaştığını aktaran Senyücel, satışların geri kalanının ise diğer modellerden oluştuğunu dile getirdi.
Senyücel, bu yıl filoda da büyüme kaydedeceklerini ve bu büyümede model yelpazelerinin etkili olacağını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yeni Superb ve Fabia, 2016'da tam yıl satılacak. Çünkü Fabia geçen yıl nisanda, Superb de ancak eylül başında satışa sunuldu. Dolayısıyla bu iki ürün de tam yıl satılacağından, toplam büyümemize katkı verecek. Skoda'nın tüm dünyadaki satışlarının yüzde 41'i de yine Octavia'dan oluştu. Octavia 432 bin 300, Rapid 194 bin 300 ve Fabia ise 192 bin 400 satış rakamına ulaştı. Yeti'nin dünya satışları 99 bin 500 olurken, Superb'in satışları da 80 bin 200 düzeyinde gerçekleşti."

- "Hedefimiz daralan pazar koşullarına rağmen büyümek"

Senyücel, 2016 yılında Skoda olarak kesintisiz büyümeyi hedeflediklerinden bahsederek, "Hedefimiz bu yıl daralan pazar koşullarına rağmen büyümek. Markamız adına yüzde 10-20 arasında büyüme öngörümüz var. Oturmuş ve tüketici güvenini kazanmaya başlayan ürünlerimiz, ürün teknolojimiz ve araç kalitemiz, bizi daha fazla talep edilen bir marka yapıyor" diye konuştu.
Cenevre'de konsept, Paris Otomobil Fuarı'nda da üretime hazırlanmış olarak tanıtılacak 7 kişilik SUV modelinin de markanın imajına olumlu katkı yapacağına işaret eden Senyücel, 2017 yılında da Yeti’nin yeni neslinin tanıtılacağını hatırlattı.
Senyücel, Octavia ve Superb ile hedef kitlelerinin belli ölçüde genişlediğine dikkati çekerek, 7 kişilik SUV'la da geniş ailelere ve yerden yüksek araç isteyenlere hitap edeceklerini dile getirdi.
Skoda'nın bazı ailelerde birinci, bazılarında ise ikinci araç olmaya devam ettiğini anlatan Senyücel, "Yani bazı müşteriler iki aracını birden Skoda alıyor" dedi.
Senyücel, bu yıl bayi yapılanmasına da devam edeceklerine değinerek, "Tamamen yenilenen bayii teşkilatımızın yanı sıra, olmadığımız illerde açılan bayilerin de katılmasıyla 2016 sonunda 39 yetkili satıcıdan 32 şehirde 43 noktaya çıkacağız. Bu da, daha fazla müşteriye ulaşmamızı sağlayacak" değerlendirmelerini yaptı.
Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Skoda'nın 2016'daki ilk bayisinin Doğuş Oto Maslak olduğunu, yıl sonuna kadar Aydın, Balıkesir, Çanakkale ve Osmaniye'de de satış yeri açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.