Risk Analizi İle 685 Olay Ortayı Çıkarıldı

Risk Analizi İle 685 Olay Ortayı Çıkarıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:- "Yolcu bilgilerinin seyahat öncesi alınarak risk analizine tutulması uygulaması sayesinde havalimanlarında 685 olay ortaya çıkarıldı"- "Bu olaylarda yaklaşık 266 milyon lira tutarında eşya yakalandı. Gümrük muhafaza eki

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yolcu bilgilerinin seyahat öncesi alınarak risk analizine tutulması uygulaması sayesinde havalimanlarında 685 olayın ortaya çıkarıldığını belirterek, "Bu olaylarda yaklaşık 266 milyon lira tutarında eşya yakalandı. Gümrük muhafaza ekipleri yaklaşık 100 kilogram uyuşturucu ele geçirdi." ifadesini kullandı. Tüfenkci, AA muhabirine, yolcu bilgilerinin seyahat öncesi alınarak risk analizine tutulduğu "Varış Öncesi Yolcu Bildirim Projesi"ne ilişkin bilgi verdi.
Projenin çalışmalarına 2013 yılında başlandığını hatırlatan Tüfenkci, uluslararası seyahatlerini havayoluyla gerçekleştiren yolculara ilişkin bilgilerin elektronik ortamda alınabildiğine dikkati çekti.
Tüfenkci, "Bu sayede ülkemiz adına birçok önemli kazanım elde edildi. Örneğin, sistemin faaliyete geçtiği günden bu yılın şubat ayı sonuna kadar havalimanlarında yapılan inceleme neticesinde 685 olay ortaya çıkarıldı. Bu olaylarda yaklaşık 266 milyon lira tutarında eşya yakalandı. Proje sayesinde gümrük muhafaza ekipleri yaklaşık 100 kilogram uyuşturucu ele geçirdi." dedi.
Geçmişte, yolculara ilişkin bilgilerin, uçak Türkiye'ye indikten sonra kağıt ortamında gümrük idarelerine sunulduğunu anlatan Tüfenkci, bu durumun olası bir müdahale gerektiğinde yolcuların havalimanında uzun süre beklemelerine neden olduğunu belirtti.
- Kaçakçılık ve terörizmle mücadelede etkili
Sistemin kullanılmaya başlanmasıyla yolcuların rezervasyon ve check-in (biniş kontrolü) sırasında verdikleri bilgilerin havayolu firmalarıyla Bakanlık arasında kurulan elektronik bağlantıyla sisteme aktarılabildiğini vurgulayan Tüfenkci, "Bu yolla alınan bilgiler hem Bakanlığın risk analizi çalışmalarında kullanılıyor hem de diğer ilgili kurumlarla paylaşılabiliyor. Böylece uçak daha havada iken özellikle kaçakçılık ve terörizmle mücadele gibi konularda risk analizi yapılabiliyor." ifadesini kullandı.
Tüfenkci, bildirim sistemi hazırlanırken konuya ilişkin yetki ve görevi bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:
"Yolcuya ilişkin bilgilere, tüm ilgili birimler aynı anda erişebiliyor. Dolayısıyla ülke güvenliği konusunda çalışan tüm kamu kurum ve kuruluşları riskli sayılan kişilerin kontrolüne ilişkin işlemleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda elektronik sistem bu işlemlerin çok daha etkin biçimde yürütülmesini sağlıyor. Diğer taraftan, sistemin çok yönlü bilgi alma kapasitesi bulunuyor. Bu bilgileri her türlü sorguda kullanmak mümkün."
Uluslararası standartlara uygun dizayn edilen projenin, Bakanlığın öz kaynaklarıyla hayata geçirildiğinin altını çizen Tüfenkci, satın alınması gereken yazılım ürünlerinin, kullanıcı arayüzünün ve diğer teknik altyapının Bakanlık tarafından oluşturulduğunu bildirdi.