Ruslar tarım ürünlerini geri gönderiyor

Ruslar tarım ürünlerini geri gönderiyor
Güncelleme:

Bakan Çelik, Rusya'nın toplam 163 bin ton sebze ve meyveyi iade ettiğini açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Rusya’dan Türkiye’ye 3 bin ton tarım ürününün geri gönderildiğini açıkladı. 5 gün önce Rusya’nın iade ettiği sebze meyve miktarı 160 tondu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'dan geri dönen zirai ürünlerin 3 bin ton civarında olduğunu bildirdi. Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti Bakanlıktaki makamında kabul etti. Toplantının ardından konuşan Çelik, daha önce görev yaptığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Hisarcıklıoğlu ve çalışma arkadaşları ile çok önemli çalışmalara imza attıklarını anlattı.

‘DESTEKLERİ ÇOK ÖNEMLİ’

Aynı anlayış içerisinde yine diyalog mekanizmalarını çalıştıracaklarını ifade eden Çelik, "İnanıyorum ki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında da TOBB'un çok önemli katkıları, destekleri ve birlikte yapacağımız çok önemli hizmetleri olacak" dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, Rusya'ya ihraç edilmek üzere gönderilen yaş meyve sebzelerde beklemeden kaynaklı dezavantajlar yaşandığını belirtti

‘ARTIK 160 TON DEĞİL’

Rusya'dan geri dönen zirai ürünlerin miktarını daha önce 160 ton olarak açıkladıklarını hatırlatan Çelik, "Artık 160 ton değil biraz daha fazla bir iade söz konusu, şu an itibarıyla 3 bin ton civarında bir rakam söz konusu" ifadesini kullandı. Çelik, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novalic ve Tarım, Su ve Ormancılık Bakanı Semsudin Dedıc ile görüştüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: "Kendilerinin söylediği bir şey var. Türkiye'den Bosna'ya yaş meyve sebze ihracatının çok düşük olduğunu, başka ülkelerden temin ettiklerini ve bu konuda bir çalışma yapabileceğimizi ifade ettiler. Biz de memnuniyetle hemen gerek hayvansal ürün, gerekse meyve sebze ile ilgili hemen teknik heyeti göndereceğimizi gerekli çalışmalar yapılacağını ifade ettik. Tabii ihracat konusu olunca ilgili bakan arkadaşlarımız var. Bunları hükümet nezdinde değerlendiriyoruz ve inşallah üreticimizin ve ihracatçımızın benzer oluşabilecek krizlere karşı önlemlerini de hazırlayan bir noktada olacağız."

‘İHRACATTA SIKINTILAR VAR’

"Komşulardaki problemlerden dolayı ihracatta yaşadığımız sıkıntılar var" TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde işverenler olarak Çelik ile çok yakın çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek, "İstişare, ortak akıl ve menfaati birbiri ile çelişenleri uzlaştırma konusunda büyük becerisi olan bir bakanımız, Türkiye'nin çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki birçok yapısal reformları bakanımızın döneminde hayata geçti" diye konuştu.

BRİFİNG VERECEKLER

TOBB olarak tarım sektörünün, hem işverenler hem de ticaret borsaları açısından TOBB için öncelikli sektörlerden biri olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, gelecek dönemde Çelik'in Türkiye'nin tarım ve hayvancılığı ile ilgili birçok köklü problemin çözülmesi noktasında çok başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, tarım sektörüne dayalı olarak yapılan ihracatta komşulardaki problemlerden dolayı sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Bunları da akıl yoluyla en uygun pazarları bularak elimizdeki üretilen ürünlerin pazarlanmasına katkı sağlanacağını umuyoruz. Zaten bugünkü Bakanlar Kurulu'nda da herhalde Sayın Başbakanımıza bu konuda brifing verecekler" değerlendirmesinde bulundu.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Rusya ile yaşanan gelişmelerin ardından TOBB'da bir kriz masası oluşturulduğunun hatırlatılması üzerine Hisarcıklıoğlu, kendilerine gelen sorunların en yaygın olanının yaş meyve sebze ile ilgili, nakliye, gümrük ve siparişlerde olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, Türk Cumhuriyetlerine geçişlerde problemler yaşadıklarını ifade ederek, "Diğer sektörlerimiz itibariyle sipariş iptalleri gibi konular var. Bunları rapor olarak Ekonomi Bakanlığına ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığına rapor olarak sunuyoruz" dedi.