Sadabat vapuru suya indi

Sadabat vapuru suya indi

Sirkeci-Harem hattında hizmet verecek "Sadabat" adlı arabalı vapur, suya indirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sirkeci'deki iskelede düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bir deniz şehri olan İstanbul'daki deniz taşımacılığını geliştirmek için büyük yatırımlar yaparak çok sayıda gemi satın aldıklarını belirtti.

Denizde bir yılda taşıdıkları insan sayısının 60 milyondan, 98 milyona çıktığını bildiren Topbaş, İDO'nun dünyanın en büyük yolcu taşıyan işletmesi haline geldiğini söyledi.

Topbaş, "tek bilet" uygulamasının da denizle kara yolu ve raylı sistem taşımacılığını, hatta özel sektör taşımacılığını entegre eden "devrim" niteliğinde bir uygulama olduğunu kaydederek, "Bütün bu yatırım ve
hizmetlerimizle İstanbul'un ulaşımına hızı ve konforu getirmeyi hedefledik" diye konuştu.

Şehir hatlarının belediyeye devredilmesinin ardından filodaki 32 gemiyi tek tek yenilediklerini ve 40 yıl daha İstanbullulara hizmet edecek konuma getirdiklerini dile getiren Topbaş, "Tasarımını İstanbulluların belirlediği 20 gemiyi daha şehrimize kazandırmak için çalışma başlattık. İlk gemiyi denize indirdik ve ilk etapta 5 adedi birer birer gelmeye başlayacak" dedi.

"82 iskelemizin tamamını yeniledik. Şu anda 98 iskelemizde günde bin 200 sefer yapıyoruz" diyen Topbaş, "Denizde hızı, konfor ve kaliteyi geliştirdik. Denizdeki yatırımlarımızı Marmara Bölgesi ölçeğinde düşünerek dünyanın en büyüklerinden olan 2 büyük feribot yaptırdık. Bu sayede İstanbul-Bursa arası 75 dakikaya indi. Ayrıca panoramik özelliğe sahip, daha modern dizayna sahip 5 tane deniz otobüsünü
dönemimizde hizmete aldık" şeklinde konuştu.

Kadir Topbaş, "Avrupa'daki kanallarda gördüğümüz, panoramik ve turistik amaçlı seyir imkanı veren 3 tane deniz motoru için de ihale yaptık. İnşallah bunlar geldiği zaman Haliç'in bir kültür havzası olarak gezisi çok daha farklı olacak. Tabii bir de İstanbul'a deniz taksiyi kazandırdık. Son vapuru kaçıran insanlar gecenin
istediği saatinde deniz taksiye binebiliyor" ifadelerini kullandı.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy'dan, boğazda karşılıklı geçişleri sağlayacak bir proje üzerinde çalışmasını istediğini, böylece İstanbulların denizi çok daha aktif, her yönde kullanabileceklerini anlatan Topbaş, "Amacımız deniz taşımacılığındaki yoğunluğu artırarak, kara yolu taşımacılığını rahatlatmak" dedi.

"Sirkeci-Harem hattı bir köprü vazifesi görüyor"
Yeniden düzenledikleri Sirkeci İskelesi'nin çok önemli bir hat haline geldiğini vurgulayan Topbaş, "Biz göreve geldiğimizde buradan günde 4 bin civarında araç taşınmaktaydı. Şu anda yeni gemilerimizle 10 binleri bulduk. Hedefimiz 15 bin araç taşımak. Bunun için pik saatlerde, tarifeli sistemi kaldırıyoruz. Dolan arabalı vapur kalkacak ve 8 dakika sonra karşıda. Müthiş bir hız ve konfor. Sirkeci-Harem hattı adeta bir köprü vazifesi görüyor" diye konuştu.

Törende konuşan TOBB Başkan Vekili Halim Mete ise bir süre önce Türkiye'ye gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın İstanbul ziyareti sırasında, trafikte yaşanan sorunların basına yansıdığını anımsattı ve "Halbuki Sayın Cumhurbaşkanını deniz yoluyla taşıyabilseydik belki bunların hiç birisi konuşulmayacaktı. Milyonlarca İstanbulluyu ve araçlarını İDO sayesinde şehrin iki yakası ve Marmara arasında taşıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ve katılımcıların kurdele kesmesinin ardından yapım maliyeti 10 milyon YTL olan ve 80 araç, 600 yolcu taşıyabilen "Sadabat" arabalı vapurunu hizmete girdi.

Törene Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da katıldı.

Yapımı devam eden Üsküdar İskelesi'nde de incelemelerde bulunan Kadir Topbaş, iskelenin Ramazan Bayramı'na kadar tamamlanacağını söyledi.