232 şirkete, 1,5 milyar TL'lik ceza

232 şirkete, 1,5 milyar TL'lik ceza
Güncelleme:

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Rekabet Kurumu 2014 ile 2019 yılları arasında 232 şirkete 1 milyar 434 Milyon 197 bin TL ceza kesti. Ceza verilmesi gereken çok sayıdan şirket olduğunu belirten CHP'li Mahir Polat ise "Bunların büyük çoğunluğuna siyasi bağlantılarıyla ceza kesilmediğini düşünüyoruz" dedi.

Ticaret Bakanlığı’na bağlı mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları denetlemekle yükümlü Rekabet Kurumu, 2014 ile 2019 yılları arasında 758 şirket hakkında soruşturma açtı.

GazeteDuvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Rekabet Kurumu’nun denetimlerine ilişkin Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’a yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, beş yıl içinde açılan soruşturmalar kapsamında toplam 232 firmaya ceza kesildiğini açıkladı. Soruşturmaların sonucunda 232 şirkete kesilen toplam ceza ise 1 milyar 434 milyon 197 bin 615 TL olarak kayıtlara geçti.

EN ÇOK SORUŞTURMA YÜRÜTÜLEN BEŞ SEKTÖR

CHP milletvekili Polat’ın soru önergesinde yanıtlanmasını istediği bir diğer soru ise “en çok soruşturma açılan beş sektör” üzerineydi. Bakan Pekcan 1997 ile 2019 yılları arasında en çok soruşturma yürütülen ilk beş sektörü, “ulaştırma taşıt ve hizmetleri, ilaç sağlık ve tıbbi malzeme, gıda tarım ormancılık balıkçılık hayvancılık, bilgi ve iletişim teknolojileri ve inşaat” olarak açıkladı.

POLAT: YANDAŞA DAİR KULLANILAN BİR KURUM

Rekabet Kurumu’nun kestiği cezaların yetersiz olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Rekabet Kurumu’nu, ticaretin ve ekonominin tekelleşmemesi adına çok önemli bir kurum olarak görüyoruz. Fakat bu kurul bütçeden aldığı pay ve yaptığı iş bakımından oldukça hantal, yandaşa dair kullanılan bir kurum. Ceza kesilmesi gereken o kadar çok şirket varken bunların büyük çoğunluğuna siyasi bağlantılarıyla ceza kesilmediğini düşünüyoruz. Kurumun işlevinin bağımsızlaştırılarak devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Kesilen cezaların da oldukça az olduğu ortada” diye konuştu.

GazeteDuvar