27 Aralık'ta ''yemek kartı'' boykotu uyarısı

27 Aralık'ta ''yemek kartı'' boykotu uyarısı
Güncelleme:

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kartı şirketlerinin aldığı komisyona isyan etti.

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Türkiye'de faaliyet gösteren yemek kartı şirketlerinin yüzde 10-12 komisyon aldığını ve bu rakamın  yurt dışında yüzde 2-3'lerde olduğunu belirterek, şirketlere komisyon oranın  makul düzeye çekilmesi için taleplerini ilettiklerini ancak sonuç çıkmadığını  söyledi.

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve  Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, "Türkiye'de 5 milyona yakın vatandaşın yemek kartı var. Eğer  sorun çözülmezse 27 Aralık'ta boykota gideceğiz ve yemek kartı karşılığında satış  yapmayacağız." dedi.

Ramazan Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok  sayıda yabancı yemek kartı şirketi bulunduğunu, bunların yıllardır burada  faaliyet gösterdiğini, ancak pazarda hakimiyetin 4-5 büyük şirketin elinde  olduğunu söyledi.

Bu şirketlerin Türkiye'deki restoran, lokanta ve benzeri yerlerden çok  yüksek komisyon aldığını dile getiren Bingöl, "Türkiye'de yüzde 10-12 komisyon  alırken yurt dışında faaliyet gösterdikleri yerlerde yüzde 2-3 komisyon  alıyorlar. 'Bunun bize izahını bana yap diyoruz', yapamıyorlar." diye konuştu.

Bingöl, bu şirketlerin, denetim eksikliği ve sektörün sahipsizliği  nedeniyle böyle yüksek komisyon kestiğini savunarak, "Yüzde 10 komisyon benim  karımın yüzde 40'ını götürüyor . Dolayısıyla ben yemeği vatandaşa daha pahalı  satmak zorunda kalıyorum. Dünyada yüzde 2-3 olan komisyon oranı burada neden  yüzde 10?" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası gibi  kurum ve kuruluşlarla görüştüklerini dile getiren Bingöl, yemek şirketlerine bu  oranın makul düzeye çekilmesi için taleplerini defalarca ilettiklerini anlattı.

"SORUN ÇÖZÜLMEZSE DEVAMI GELECEK"

Bingöl, Türkiye'de 5 milyona yakın vatandaşın yemek kartının  bulunduğunu kaydederek, eğer sorun çözülmezse 27 Aralık'ta boykota gideceklerini  ve yemek kartı karşılığında satış yapmayacaklarını söyledi.

O gün yemek kartının geçerli olduğu yüz binlerce restoran, lokanta,  cafe ve market gibi yerlerde yemek kartlarının geçerli olmayacağını dile getiren  Bingöl, 27 Aralık'ta yemek kartı kullanan 5 milyon kişinin bu kartlarla alışveriş  yapamayacağını, yemek yiyemeyeceğini anlattı.

Bingöl, "Bu şirketler sahipsiz bulmuş lokantacıları istediğini  yapıyor. Neden yurt dışından daha düşük alınırken bizlerden kat kat fazlasını  almaktalar?" dedi.

Kendilerine çok sayıda oda, dernek, kuruluş ve iş yerinin destek  verdiğini aktaran Bingöl, "İlki bir gün sürecek. İş çözülmezse devamı gelecek."  diye konuştu.

Bingöl, oranın düşürülmesi halinde iki tarafın da kazançlı çıkacağını  kaydederek, aynı zamanda vatandaşın da daha uygun fiyata veya zam olmadan yemek  yiyebileceğini sözlerine ekledi.

Seçiniz...