Akkuyu Nükleer'in %49'u satılıyor, ilk talipli Cengiz İnşaat

Akkuyu Nükleer'in %49'u satılıyor, ilk talipli Cengiz İnşaat
Güncelleme:

Cengiz İnşaat'ın, Rusya'nın %49'unu satışa çıkarttığı Akkuyu Nükleer'e talip olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olan ve çalışmalarına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) hisselerinin yüzde 49’u satışa çıkarıldı. Rus devlet şirketi Rosatom’un Türkiye’de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ’den edinilen bilgiye göre, Rusya’daki ekonomik sorunların ardından, finansman sıkıntısı yaşanması üzerine, şirketin yüzde 49’a kadar olan hissesinin satılmasına karar verildi.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali’nin satışa çıkarılan hisseleriyle Akkuyu liman ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat’ın ilgilendiği belirtiliyor. Soru işaretleri ortaya çıkmıştı Enerji uzmanları, Akkuyu’nun yüzde 100 hissesinin Ruslar’a ait olduğunu bu yüzden hisse devrinin normal karşılanması gerektiğini belirterek, Türkiye açısından bu girişimin inşaat sürecini nasıl etkileyeceğinin önem taşıdığını vurguladı. Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının geçen yıl 24 Kasım’da düşürülmesinin ardından, Türk-Rus ilişkilerinde gerginlik yaşanmıştı. Daha sonra düşen petrol ve do- ğalgaz fiyatları nedeniyle kötüye giden Rus ekonomisinin finansman sıkıntısı, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası ile ilgili soru işaretleri yaratmıştı.

UZMANLAR NE DİYOR?

"Stratejik açıdan çok önemli"

Prof. Dr. Gürkan Kumbaralıoğlu: (Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı) Akkuyu üretiminin garantili anlaşma fiyatı 12,35 cent kWh. Bugünkü fiyatlar ve döviz kurlarıyla çok kârlı. Sonuç olarak, alacak Türk şirket için yatırım olarak yüksek ama garantili bir iş olacak. Bu bir Know-How (kazan-kazan ) meselesi. Bu Know-How’un bizde olması stratejik açıdan da çok önemli.

"Önemli bir yumuşama işareti"

Mehmet Kara (Enerji uzmanı): “Bu gelişme, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normale dönüş adımları gibi görnüyor. Devlet zirvesindekilerin sert açıklamalarına rağ- men, her iki tarafta da alt kademelerde yakınlaşma girişimleri var. Doğalgazda da bu görülmüştü. Enerji Bakanı’nın Akkuyu’da ince- lemeler yapması da bunun işareti olarak yorumlanabilir. Moskova, Ankara’ya ‘Taşın altına siz de elinizi koyun’ demiş olabilir. Bu işbirliğinin uzun vadeli olduğu dikkate alınırsa, hisse satışı olumlu görülebilir.”

GERİ SAYIM BAŞLADI

Akkuyu'da yapılan çalış malara tüm hızıyla sürerken, daha önce nükleer santral tecrü besi olmayan Türkiye’de santral inşaatı için özel kanunlar çıkartması gerekiyor. Komisyon bu konuda hazırlanan Elektrik Piyasası Kanunu Teklifi’ni, tali komisyon olarak görüşmeye başladı.