Anadolu Efes, dünya deviyle anlaştı !

Anadolu Efes, dünya deviyle anlaştı !
Güncelleme:

Anadolu Efes ile AB InBev, Rusya ve Ukrayna'daki operasyonlarının birleşmesine yönelik anlaşmaya vardı.

Türkiye'nin en büyük bira şirketi Anadolu Efes ve Belçika merkezli dünyanın en büyük bira şirketi Anheuser Busch InBev SA/NV ("AB InBev"), şirketlerin Rusya ve Ukrayna'daki operasyonlarının 50:50 birleşmesine yönelik bağlayıcı olmayan anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Anadolu Efes'ten KAP'a yapılan açıklamaya göre, bu bağlayıcı olmayan anlaşma, AB InBev'in SABMiller ile 2016 yılının Ekim ayında birleşmesinin bir parçası olarak Anadolu Efes'in %24 hissesine sahip olmasının akabinde gerçekleşti.

İşlem Rusya ve Ukrayna'dan alınacak yasal onaylara tabi olacak.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Şirketlerin Rusya ve Ukrayna'daki operasyonlarının birleşmesi sonucunda, hem Anadolu Efes'in hem de AB InBev'in bu pazarlardaki rekabetçi konumları güçlenecek ve bu sayede ürünleri daha fazla büyüme potansiyeline sahip olacaktır. Bu birleşme ile tüketiciler için daha geniş bir marka portföyü ve bira çeşitliliği sunularak Rusya ve Ukrayna bira pazarlarında lider konumda olmak amaçlanmaktadır.

İşlemin tamamlanmasının ardından, birleşmiş şirketin finansalları Anadolu Efes'in finansallarına tam konsolide edilecektir. Bunun sonucu olarak da, AB InBev Rusya ve Ukrayna operasyonlarını konsolide etmeyi durdurarak bu işlem sonucunda oluşan yatırımını özkaynak yöntemi ile muhasebeleştirmeye başlayacaktır.

Birleşmiş şirketin isminin AB InBev-Efes olması amaçlanmaktadır.

Bununla birlikte, Anadolu Efes ve AB InBev'in Yönetim Kurulu'nda eşit sayıda üye ile temsil edilecek olup, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ise şu an aynı zamanda Anadolu Grubu ve Anadolu Efes Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Sn. Tuncay Özilhan olacaktır.

Hem Anadolu Efes hem de AB InBev, AB InBev Rusya ve Ukrayna'daki mevcut operasyonunun başkanı Dmitry Shpakov'u AB InBev-Efes şirketinin CEO adayı olarak ve Efes-Rus'un şu anki genel müdürü Roy Cornish'i şirketin CFO adayı olarak aday göstermek için prensipte anlaşmışlardır. Anadolu Grubu ve Anadolu Efes Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Tuncay Özilhan "AB InBev ile olan ilişkimizi daha da güçlendirmekten memnuniyet duyuyor, ilgili pazarlardaki operasyonlarımızın, uzmanlıklarımızın ve en iyi uygulamalarımızın birleşmesi potansiyel büyüme fırsatlarını yakalamamızı sağlayacak olmakla beraber hem Anadolu Efes hem AB InBev hissedarlarına önemli bir değer katacağına inanıyoruz." yorumunda bulunmuştur.
AB InBev İcra Kurulu Başkanı Sn. Carlos Brito ise, "Bugünkü duyuru AB InBev ve Anadolu Efes'in stratejik ortaklığını ilerletmek için önemli bir adım olmakla beraber ve Rusya ve Ukrayna'daki tüketicilere geniş bir yelpazede bira seçenekleri sunmak için bu başarılı birleşmenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz." yorumunda bulunmuştur.

Hem Anadolu Efes hem AB InBev bağlayıcı anlaşmalar üzerinde çalışmalara başlayacak olup ilgili duyurular süreç dahilinde usulüne uygun şekilde yapılacaktır. Sürecin 2018 yılının ilk yarısında tamamlanması öngörülmektedir. İşlemin tamamlanmasına kadar, hem Anadolu Efes'in hem AB InBev'in Rusya ve Ukrayna'daki faaliyetleri her zamanki gibi ve ayrı devam edecektir. Anlaşmanın şartları açıklanmayacaktır."