Antalya'da turizimcilerin yüzü gülmüyor

Antalya'da turizimcilerin yüzü gülmüyor
Güncelleme:

Antalya'da turizmdeki zararın 3-4 milyar dolar tahmin edildiği ve turist kaybının bugün itibariyle 4 milyon olduğu açıklandı.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Genç İşadamları Derneği'nin (ANTGİAD) konuğu oldu. Rixos Downtown Otel'de gerçekleşen toplantıda açılış konuşması yapan ANTGİAD Başkanı Volkan Barutcu, milli irade ve demokrasi ve geleceğe yönelik gerçekleştirilen darbe girişimini en ağır şekilde kınadığını ve lanetlediğini açıkladı.

AVRUPA'DAN DAHA İYİYİZ

ATSO Başkanı Davut Çetin ise Türkiye'de 1 milyon 200 bin işveren olduğunu, 25 yaş ve altında çok az girişimci olmasına karşın, 40 yaş altındaki 500 bin girişimciyle Türkiye'nin Avrupa'dan daha iyi durumda olduğunu söyledi.

UÇAK ANTALYA'YA DÜŞTÜ

7 Haziran seçimlerinin ardından çok ciddi terör olayları yaşandığını anlatan Davut Çetin, Rus uçağının düşürülmesiyle de 'Uçak Antalya'ya düştü' şeklindeki sözlerini hatırlattı. Rakamlarla da uçağın Antalya'ya düştüğünü herkesin gördüğünü kaydeden Davut Çetin, bir rapor hazırladıklarını ve buna göre en kötü senaryoda turizmde 3.5-4 milyar dolar zarar göründüğünü kaydetti.

TURİST KAYBI 4 MİLYON

Hazırladıkları bu raporu o dönem 'Antalya ekonomisi ne hale gelecek' diye korkudan açıklamadıklarını dile getiren Çetin, "Ne zaman açıkladık? Aradan 3-4 ay geçtikten sonra. Şu anda rapordaki en kötü senaryodan daha kötü durumdayız. Turist kaybımız bugün itibariyle 4 milyon. Turizm, Antalya ticaretinin yüzde 60'ını ilgilendiriyor. Hepimiz turizmle bir taraftan bağlıyız. Hiç bağlı olmayan yoktur" dedi.

BETERİN BETERİ

Turizmde ve ihracatta verilen destekleri de anlatan Çetin, "Şu anda iş aleminin en büyük sıkıntısı paraya, krediye ulaşmak. Tüm Antalya'da kredilerin ertelenmesi ile ilgili talepte bulunduk ancak çok ciddi bir dönüş alamadık. Daha sonra 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. İstanbul AtatürkHavalimanı'ndaki saldırıdan sonra 'Bundan daha kötüsü olamaz' demiştik ama yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimine 'beterin beteri' dedik. İki aydır darbeyle yatıp, darbeyle kalkıyoruz. Şu anda biraz da suçlu- suçsuz birbirine karıştı. İnşallah onlar ayıklanır da Türkiye ekonomiye, reformlara biraz daha döner" diye konuştu.

HERŞEYE RAĞMEN EKONOMİ İYİ

Her şeye rağmen, Türkiye ekonomisiyle ilgili gelişmelerin çok kötü olmadığını söyleyen Çetin, "Darbe geçirmiş bir ülkenin şu anda geldiği nokta, gerçekten bana göre iyi. Bu kadar olay yaşamış, üstünden darbe girişimi geçmiş bir ülkede daha kötü senaryolar olabilirdi. Demek ki krizlere daha çok tepki verip, daha çabuk önlem alabiliyoruz ama artık bizim bu işleri konuşmamamız lazım. Şu anda en büyük sorunumuz Türkiye'nin dışarıdaki imajı. Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor. Kendimizi iyi ifade etmemiz gerekiyor" dedi.

DEDİKODU YAPMAYIN UYARISI

Davut Çetin, Antalya'da insanların sürekli 3-4 firmayla ilgili 'Bugün batıyor, yarın batıyor, ertesi gün batıyor, kredi almış, iflas erteleme almış, iflas etmiş' şeklinde dedikodular yaptığına da dikkat çekti. Firma sahipleriyle görüştüğünü ve "Yok öyle bir şey ağabey" yanıtı aldığını belirten Çetin, "Bu dedikodu kültüründen çıkarak, birbirimize destek olmamız lazım. Beraber ortak projeler yapmamız lazım. Antalya olarak maalesef hala dedikodu yapmakla meşgulüz. İyi yapanı paçasının altından çekmeyle meşgulüz. Artık biraz daha dönüp işleri nasıl geliştireceğimize bakalım. Birazcık daha dikkatli olmamız, dikkatli hareket etmemiz lazım" diye konuştu.

DHA