Aras Kargo ortağıyla anlaşamadı !

Aras Kargo ortağıyla anlaşamadı !
Güncelleme:

Aras Kargo, Avusturyalı ortağı ile bir türlü anlaşamadı.

Aras Kargo’da hissedar kavgası yaşanıyor. 3 yıl önce Aras ve Avusturyalı ortağı arasında yapılan opsiyonlu satış sözleşmesinde son tarih geçildi. İki taraf henüz anlaşmaya varamadı.

Aras Kargo’da hissedar kavgası yaşanıyor. Şirketin hakim ortağı Aras ailesi ile şirketin yüzde 25’ine sahip Austrian Post arasında hisse satışı için yapılan sözleşmede hala anlaşma sağlanamadı. 3 yıl önce iki taraf arasında yapılan opsiyonlu satış sözleşmesinde son tarih geçildi. İki taraf henüz anlaşmaya varamadı.

Yenişafak'tan Murat Palavar'ın haberine göre, lojistik devi Aras Kargo'da yüzde 25 ortaklığa sahip Austrian Post ile büyük hissedar Aras ailesi arasında hisse kavgası çıktı. 2016 yılında yüzde 50 hisse satışına ilişkin yapılan satın alma opsiyon anlaşması çıkmaza girdi. Avusturya'ya ait Austrian Post'un yaptığı yüzde 50 hisse alımı için 330 milyon TL'lik (100 milyon dolar) teklif Aras ailesi tarafından kabul edilmedi. Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Evrim Aras, teklifin şirket değerinin ancak yarısı kadar bir meblağ olduğunu bu önerinin kabul edilemez olduğunu açıkladı. Evrim Aras, karşı bir teklif yaparak kendilerine önerilen miktar üzerindenyabancı yatırımcı Austrian Post'un sahip olduğu yüzde 25 hisseyi almak üzere hazır olduklarını açıkladı.

SÖZLEŞME 2016'YI GÖSTERİYOR

2013 yılında Austrian Post, Aras Kargo'nun yüzde 75'ini almak için kolları sıvadı. Fakat Aras ailesi şirketin değerini tam bulmadığı gerekçesiyle hisse satışını 2016 yılına erteleyerek iki tarafarasında opsiyonlu satış sözleşmesi yapıldı. Sözleşmenin tamamlanmasına 1 yıl kala iki tarafarasında yüzde 50 hisse için büyük bir pazarlık yaşandı. 1.2 milyar teklif eden Aras ailesi ile iki defa el sıkışılmasına rağmen kesin bir anlaşma gerçekleşmedi. Son olarak Austrian Post tarafından 330 milyon TL önerildi. Bu teklif de kabul görmedi. İki taraf arasında yaşanan hisse satışı anlaşması olmazsa konu uluslararası tahkime gidecek.

ARAS KARGO'YU KİLİTLEDİLER İDDİASI

CEO Evrim Aras, şirketin gerçek değerini bulamadığını söyledi. Aras'a göre yatırım kararının yönetim kurulunda alınamaması yüzünden şirket hakettiği değeri kazanamadı. Aras, Avusturyalıyatırımcı firmanın yatırıma onay vermemesi yüzünden şirketin kilitlenmiş bir durumda kaldığını söyledi. Bu durumun şirketin değerinin altında kalmasına neden olduğunu iddia eden Aras, yabancıortak tarafından şirketin ucuza kapatılmasında bu durumun bir araç olarak kullanıldığını söyledi. Evrim Aras, “Şirketin değerinin manipüle edilmesini istemiyoruz. Yatırımlar olmadığı için hem kendi hissedarlarına, hem Avusturya halkına ihanet ettiler. Çünkü kendi hissedarları da değer kaybetmiş oldu. Tek başıma birşey yapamıyorum. Transfer merkezlerinin yenilenmesi otomasyon sistemlerinin kurulması gerekiyordu. Hiçbirini yaptırmadılar, durdurdular. Şimdi de değerini iyice düşürüp Türk halkının emeğiyle oluşturulmuş bir yapıyı yok sayıyorlar. Etik olmayan bir durum sözkonusu. Bu yüzden şirketin değeri yerinde saydı. 3 yıldır tıkalı bir durumdayız” diye konuştu.

DEVLET BİZE SAHİP ÇIKSIN

Bir yıldır uzlaşmaya çalıştıklarını söyleyen Evrim Aras, milli bir marka olan Aras kargo ile ilgili devletin desteğini beklediklerini kaydetti. 'Kılıçlar çekildi' diyen Aras, “Biz bu markaya sahip çıkılmasını istiyoruz” diye konuştu. Türkiye'nin gündemine bakarak fırsatçılık yapılmaya çalışıldığını iddia eden Aras “ Ben bu fiyata hissemizi satmıyorum” dedi.

LOJİSTİK DEVİ ARAS KARGO

*19 bölge müdürlüğü
* 28 transfer merkezi
* 825 şubesi
* 3 bin 320 araçlık filosu
*12 bin çalışan
* Her ay 12 milyon kişiye hizmet