Çakma PTT'ye mahkeme dur dedi !

Çakma PTT'ye mahkeme dur dedi !
Güncelleme:

PTT'nin logosuyla bayi ve bölge müdürlüğü açan şirkete mahkeme dur dedi.

Kuruluşu 1840’lara dayanan PTT’ye Ankara’da ‘rakip’ çıktı. Türkiye genelinde PTT logosu taşıyan birçok bayi ve bölge müdürlüğü açıldı. Bu merkezlerde, su, elektrik, telefon paralarının tahsilatı yapıldı. PTT, konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, PTT logosu taşıyan tüm tabela ve tanıtım araçlarının toplatılıp imhasına karar verdi. Yargıtay da bu kararı onadı.

Kısa adı PTT olan Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş, yetkilileri bir süre önce, ‘PTT Ofisi’ adı taşıyan tahsilat merkezlerinin açıldığını, internette bu ismi taşıyan sitelerin kurulduğunu fark etti. Konu ile ilgili ön araştırmalar yapıldıktan sonra, olay yargıya taşındı.

572078bcc03c0e18901641ca.jpg

DAVA İKİ YIL ÖNCE AÇILDI

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İki yıl önce, İstanbul Anadolu 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açıldı. Davalı tarafta ise, Ankara’da bulunan Pratik Telekom Tahsilat Ofisi şirketi yer aldı. PTT avukatları, marka haklarına tecavüz edildiğini, haksız rekabetin tespit edilmesi ve mahkemeden bu durumun önüne geçilmesini istedi.

O SİTELERİN ADI VERİLDİ
Mahkemeye sunulan belgeler arasında, ‘PTT Ofisi’ ismi taşıyan bayilerin tabelaları ile bu adla açılan internet siteleri ile ilgili bilgiler yer aldı. Dava başvuru dosyasında, PTT ismi taşıyan sitelerin ise ‘pttkurumsal.com’, ‘www.pttabank.com’, ‘www.pratiksube.com’ ve  ‘www.pttofisi.com’ olduğu belirtildi.

572078bcc03c0e18901641cd.jpg

'PTT OFİSİ' TESCİLLİ MARKAMIZ
Davalı konumdaki şirket adına yapılan savunmada ise, davanın reddi istenirken, ‘PTT Ofisi’nin tescilli markaları olduğunu kaydetti. Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına göre de, ‘PTT Ofisi’ 2013 yılında, Yeliz Candan adına tescil edildi.

TOPLATILIP İMHA EDİLSİN
Mahkeme yaptığı yargılama sonrası kararını açıkladı. Aralık 2015’te verilen kararda PTT haklı bulundu. Kararda, “İzinsiz kullanılan ‘PTT logosu taşıyan reklam, broşür vb. Her türlü basılı evrakın toplatılarak imhasına…”  denildi. Anılan karar, 8 Şubat 2016’deYargıtay tarafından da onandı. Böylece karar kesinleşmiş oldu. Onama kararı da taraflara ulaştı.

BİZİM DE KAZANDIĞIMIZ DAVALAR VAR
Konu ile ilgili telefonla ulaştığımız Pratik Telekom Tahsilat Ofisi yetkilisi Yeliz Candan, ayrıntılı bir açıklama yapamayacağını belirterek “Karardan haberim var. Onların da kazandığı davalar var, bizim de kazandığımız davalar var. Ortada bir benzerlik de yok” dedi.

BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ DE VAR
PTT Ofisi adı ile, bir çok ilde yetkili ödeme merkezinin açıldığı anlaşıldı. Bazı illerde açılan şubelerin ise ‘bölge müdürlüğü’ adı ile faaliyet gösterdikleri anlaşıldı.