Dev şirketten büyük satın alım !

Dev şirketten büyük satın alım !
Güncelleme:

Migros'u bünyesine katan Anadolu Grubu Tesco şirketinin Kipa marketlerini satın aldı.

Son dönemlerin birleşme ve satınalma işlemlerinde en hareketli sektörü perakende oldu. Sektördeki son gelişme ise İngiliz perakende devi Tesco ile kısa süre önce Migros’u bünyesine katan Anadolu Grubu arasında yaşanıyor. Anadolu Grubu’nun Tesco’ya ait Kipamarketlerini satın alarak, tabelayı Migros olarak değiştireceği konuşuluyor.

İzmirli'nin hayatında iki market markası çok önemlidir: Tansaş ve Kipa. İzmir, yıllar boyunca bu iki yerel markasından vazgeçmemiştir. Bu iki markanın ortak noktası nedir derseniz? İzmir’in efsanevi Belediye Başkanı Ahmet Piriştina çıkar arkasından... Piriştina’yı önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait market zinciri Tansaş’ın (Tanzim Satış Mağazaları) genel müdürü olarak tanıdım. Daha sonra da Kipa’nın kurucusu olarak... Tansaş’tan 1992’de  ayrılan Piriştina, bu birikimini yeni bir hipermarket zinciri kurarak kullanmak istedi. Sermayeyi toplamak için de ilginç bir proje gündeme geldi.

100 İŞADAMI

Şinasi Ertan, Muharrem Kayhan, Gürel Ailesi gibi ünlü işadamlarını, yakın arkadaşıMetin Akpınar dahil 100 işadamını ikna eden Piriştina, hem ilk kez kolay kolay bir araya gelemeyen İzmirlileri çok ortaklı bir modelde buluşturdu, hem de hayalini gerçekleştirdi.

10 bin dolar veren 100 işadamından 10 milyon dolar toplandı. Bu sermayeyle yatırım gerçekleşti. İlk mağaza 1994’de Bornova’da açıldı. Yeni zincirin adını da Ahmet Piriştina koydu: “Kitle Pazarlama AŞ” yani Kipa.

SON AŞAMADA

Sektörde artan rekabetin de etkisiyle, Kipa’nın ortakları 2003’te hisselerini satmaya karar verdiler. İngiliz perakende devi Tesco ile anlaştılar. 2013’ten itibaren ise İngiliz Tesco’nun başarılı olamadığı ve Türkiye’den çıkmak istediği gündemdeydi hep. İlk adımları da bölgelerdeki mağazaları satmaya başlayarak attı. En son Beğendik Grubu ile 10 mağaza için görüşen Tesco Kipa, anlaşma sağlanamayınca görüşmeleri bitirdi.

20 ilde 168 mağazası, 21 noktada 31 AVM’si bulunan Tesco’nun bir süredir AnadoluGrubu ile görüştüğü belirtiliyordu. Geçen yıl Migros’u satın alarak perakende sektörüne giren Anadolu Grubu, sektörde büyüme kararlılığındaydı. Öğrendiğime göre Anadolu Grubu ile Tesco’nun görüşmeleri son aşamaya gelmiş. Avukatların anlaşma üzerinde son rötuşları yaptığı ve kısa süre içinde açıklamanın yapılacağı belirtiliyor.

Bu arada Anadolu Grubu’nun Kipa markasını tamamen kaldırarak, mağazaları Migrosyapacağı da söyleniyor.

Tansaş’lar Migros’a satıldı ve marka yok oldu. Şimdi Kipa’nın akıbeti de aynı olacak gibi. Kipa’nın İzmirlilerde nostaljik bir izi var. Anadolu Grubu hiç olmazsa Ege’de bazı mağazalarını Kipa olarak bırakamaz mı?

Etiketler sektör migros kipa tesco