Doğu'ya yatırım için keşif turları başlıyor

Doğu'ya yatırım için keşif turları başlıyor
Güncelleme:

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu için açıkladığı teşvik paketi, iş dünyasını harekete geçirdi.

Terör mağduru Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin sosyal ve ekonomik kalkınmasına destek olmak amacıyla hükümet tarafından hayata geçirilen Güneydoğu Teşvik ve Kalkınma Paketi, ilk meyvelerini vermeye başlıyor. Akşam'dan Özgül Öztürk'ün haberine göre Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı cazip kalkınma planı sonrası Türkiye İhracatçılar Meclisi, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ve İstanbul Ticaret Odası’nın da aralarında yer aldığı iş dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşları bölgeye keşif turları düzenleyip yatırım imkanlarını araştıracak.

İLK AÇILIŞ ŞANLIURFA’DA

Çözüm Süreci döneminde bir uçak dolusu iş adamını Güneydoğu Bölgesi’ne götürerek yatırıma davet eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kurban Bayramı’nın hemen ardından yine bölgeye yönelik toplantılar düzenleyeceklerini söyledi. “Geçmişte uçaklar tuttuk iş adamlarımızı Van, Muş, Urfa gibi şehirlere yatırım için götürdük. Atılan her adımın da mutlaka karşılığını gördük” diyen Büyükekşi, bayramdan sonra doğu bölgesine gidip toplantı ve paneller düzenleyip bölgedeki iş adamlarıyla yatırım imkanlarını değerlendireceklerini söyledi.

ASKON DA ARAŞTIRIYOR

Büyükekşi, “Mesela daha önce Şanlıurfa’ya ayakkabı ve tekstil sektöründe üretim yapan tesislerin temeli atılmıştı. Yakın zamanda bu tesislerin açılışı yapılarak bölge ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamaya başlayacak. Yeni açıklanan teşvik paketiyle de diğer şehirlerimizde de yatırımların hemen gündeme alınması lazım. Bu paket hem bölge hem de girişimciler için harika fırsatlar sunacak” diye konuştu. Bölgedeki son gelişmeleri ve teşvik paketini görüşmek üzere Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç ile İstanbul’da bir istişare toplantısı düzenleyen ASKON yöneticileri, bölgedeki yatırım iklimini araştırıyor. “Bayramdan sonra hazırlıklar yapılacak. Herkes kendi projesini yapıp görüşecek” diyen ASKON Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç şunları kaydetti:

“Bugüne kadar bu kadar güzel fırsatlar sunan bir paket hazırlanmamıştı. Fabrika nasıl kurulacak, ekipman nasıl temin edilecek, sermaye nereden bulunacak, sıfırdan bir yatırımın başlangıcından tamamlanıncaya kadar olan tüm detaylar düşünülmüş. Üreticiye alım garantisi veriliyor. İşletme kurarken finansal destek sağlanıyor. Bunun karşılığında bizden sadece yatırım isteniyor. Çok cazip bir teklif. Ankara ASKON şubemizle görüştük. Bayramdan sonra bir ziyarette bulunacaklar.”

İTO DOĞUYA YATIRIMA ÖNCÜLÜK EDECEK

Son yaptığı meclis toplantısında başta Güneydoğu ve Doğu kökenli iş adamları olmak üzere üyelerini bölgeye yatırıma davet eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar,  "Sayın Başbakanımız geçen hafta sonu Doğu ve Güneydoğu'ya özel bir teşvik paketi açıkladı. Sanayiciye gidip, orada üretimini yapmak dışında bir şey kalmıyor. Devlet üzerine düşeni fazlasıyla yaptı, şimdi sıra bizlerde. Ne mutlu ki, bu meclis ve komite çatısı altında neredeyse 81 ilden iş adamımız var. Ekonomimizi el ele vererek hep birlikte bugüne getirdik. Şimdi de el ele verme zamanı. Özellikle Doğu ve Güneydoğulu arkadaşlarıma sesleniyorum. Önderlik edin, memleketinize yatırım yapalım” çağrısında bulundu.

ŞUBELERLE GÖRÜŞÜYOR

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca da önümüzdeki süreçte bölgedeki şubeleri öncülüğünde konuyu masaya yatıracakları organizasyonlar planlayacaklarını söyledi.

Akşam