Fotoğrafına bile bakamıyordu... Şimdi ekmek kapısı oldu

Fotoğrafına bile bakamıyordu... Şimdi ekmek kapısı oldu
Güncelleme:

Solucan gübresi üreten kadın girişimcinin hikayesi şaşırtıyor.

Solucan gübresi üretmek için kolları sıvayan Kayserili kadın girişimci, önceleri bilgisayardaki fotoğraflarından bile ürperdiği bu canlılar ile yaptığı üretimle ülke ekonomisine ve topraklarına katkı sağlıyor. Kadın girişimci Coşkun, "100 solucanla işe başladım. Gecekonduya sığmayınca tavuk çiftliği kiraladım. Şu an 6 milyonun üzerinde solucanım var" dedi.

Kayserili kadın girişimci Ayşe Coşkun, önceleri bilgisayardaki fotoğraflarına bile bakamadığı solucanlarla  yaptığı gübre üretimiyle ülke ekonomisine ve topraklarına katkı sunuyor.

Solucan gübresi üretimi için kolları sıvayan ve evinde başladığı işi  hayvanların sayısı hızla artınca Gürpınar Mahallesi'nde kiraladığı tavuk  çiftliğinde sürdüren 49 yaşındaki Coşkun, kasalara yerleştirilmiş 6 milyonun  üzerindeki solucanın beslenmesi ve bakımı ile ilgilenmesi için iki kadın işçi  çalıştırıyor.

Coşkun, işletmesindeki gübreyi gerekli işlemlerden geçirdikten sonra  yurt içindeki pek çok firmaya satıyor.

Solucan gübresi üretimiyle uğraşanları tek çatı altında toplamayı  amaçlayan Vermikültür Derneğinin başkanı da olan Coşkun, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, hac ve Umre işiyle uğraşan eşinin yılın 9 ayı yurt dışında olduğunu,  "Eşim yanımda olmuyor, işim yanımda olsun" olsun düşüncesiyle bir iş kurmaya  karar verdiğini söyledi.

İnternette araştırma yaparken solucan gübresi üretimini öğrendiğini  anlatan Coşkun, şunları kaydetti:

"Hayatımda en son görmek isteyeceğim şey solucandı. Kımıl kımıl  hareket etmesi beni ürpertirdi. İnternette araştırdıkça vatanımızın topraklarına  çok fayda sağlayacağını anladım. Solucanlara bakamadığım için bilgisayar ekranına  kağıt yapıştırmıştım. İşi yapmayı kafama koyunca o kağıdı yavaş yavaş kaldırdım.  Solucanların fotoğraflarına ve videolarına bakarak alıştım. Eşimi ikna etmem zor  oldu. Solucanı duyunca kabul etmedi, butik açmayı, pastane açmayı teklif etti  ancak kabul etmedim. İl tarım müdürlüğünün onay verdiği bir firmadan solucan  aldım. 100 solucanla işe başladım. Gecekonduya sığmayınca tavuk çiftliği  kiraladım.  Şu an 6 milyonun üzerinde solucanım var."

Coşkun, toprağı yenileyen ve "Kırmızı Kaliforniya Solucanı" olarak  bilinen bu canlı türünün toprak solucanı ile aynı olmadığını, çiftçilerin zaman  zaman bu yanılgıya düştüğünü dile getirdi.

Solucan gübresi yapan bu hayvanların çok hızlı ürediğine dikkati çeken  Coşkun, "Her 3 ayda bir sayısını ikiye katlıyor. Özellikle ev bütçesine katkı  sağlamak isteyen kadınlar, evlerinde, bahçelerinde bu solucanları mutfak  atıklarıyla besleyebilirler çünkü en ufak bir koku olmuyor. Çay posası, yemek  artıkları, meyve kabuklarıyla bile beslenebilir. Sadece asitli, tuzlu ve pişmiş  yemek vermemek lazım." diye konuştu.

Solucan gübresini anne sütüne benzeten Coşkun, bu gübrenin içinde  toprağın ihtiyacı olan her şeyin bulunduğunu, bu nedenle literatürde "toprak  dengeleyici" olarak geçtiğini belirtti.

Coşkun, solucan gübresinin toprağa olan faydalarına da işaret etti.

AA