Garanti BBVA 3 milyon ağacın işini yapacak

Garanti BBVA 3 milyon ağacın işini yapacak
Güncelleme:

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi’nin Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ni oluşturan çekirdek grubunda Türkiye’den yer alan tek kurucu üye banka olan Garanti BBVA, bu yıldan itibaren, altyapısı müsait tüm şube, iştirak ve binalarında kullandığı elektriği, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacak.

Yüzde Yenilenebilir Enerji Anlaşması gerçekleştiren Garanti BBVA, 2020 yılında 813 şubesi ve 45 binasında yaklaşık 30 bin konutun tüketimine karşılık gelen yaklaşık 90 milyon kWh’lik elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılayacak. Böylece bir yılda 3 milyondan fazla ağacın azaltabileceği sera gazına denk gelen yaklaşık 45 bin ton CO2 eşdeğeri emisyonu engellemiş olacak. Aynı zamanda bu değere karşılık gelen ve çoğunluğu Gold Standard kategorisindeki tüm karbon sertifikaları da Garanti BBVA adına ayrılmış olacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Garanti BBVA olarak, iklim değişikliği ve sosyal eşitsizliklerle mücadele için 34 farklı sürdürülebilir ürün ve hizmetimizle müşterilerimizin farkındalığın ötesine geçip aksiyon almasına katkıda bulunuyoruz. %100 Yenilenebilir Enerji Anlaşması’yla da sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında doğrudan aksiyon aldık. Bu anlaşma sürdürülebilir ekonomi konusunu başta kurum kültürü olmak üzere tüm altyapımıza başarılı bir şekilde entegre ettiğimizin en büyük göstergesi. Şube, iştirak ve binalarımızda %100 yenilenebilir enerji kullanarak sektörümüze de öncülük edeceğimize inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Garanti BBVA’nın, 2010 yılından beri Türkiye’de sürdürülebilir finans konusunda sektörde ilkleri gerçekleştirdiğini ifade eden Baştuğ şunları aktardı: “Garanti BBVA, 2015 yılından bu yana, proje finansmanı kapsamında çoğunluğu rüzgâr santralleri olmak üzere yalnızca yenilenebilir enerji projelerine finansman sağlıyor. 5 milyar doların üzerinde sunduğumuz yenilenebilir enerji finansmanı ve Türkiye’nin kurulu rüzgâr santrali kapasitesinde %28’in üzerindeki pazar payımızla yenilenebilir enerji konusunda lideriz. Son olarak 2019 yılı Aralık ayında uluslararası Yeşil Tahvil Prensipleri’ne göre ihracını gerçekleştirdiğimiz 5 yıl vadeli 50 milyon ABD Doları tutarındaki yeşil tahvilden sağladığımız fon da dahil olmak üzere çeşitlendirilmiş fonlama kaynaklarımızla yine bu alandaki projelere destek sağlayacağız. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda kendi binalarımızda da pek çok adım attık. Geçtiğimiz yıllarda üç güneş enerjisi santrali yatırımını öz tüketim amacıyla hayata geçirdik. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş yeşil bina derecelendirme sistemlerinden biri olan LEED sertifikasına sahip Türkiye’den ilk Banka olduk. Verimli ve çevreye dost binaların müşterilerimiz nezdinde de özendirilmesi için 2017 yılında hayata geçirdiğimiz Yeşil Mortgage kredisi, hibrid ve elektrikli araçlar için sağladığımız Çevreci Taşıt Kredisi gibi ürünlerle bugüne kadar sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen alanlara sağladığımız toplam finansman tutarı 35 milyar TL’yi aştı.”

 21-24 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleşen Davos Zirvesi’ne katılan BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Vila da BBVA’nın sürdürülebilir kalkınma taahhütleri kapsamında, 2018 ve 2019’da sürdürülebilir bir ekonomiye katkı sağlayacak alanlara 30 milyar Euro kaynak aktardığını açıkladı. BBVA, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşılmasını desteklemek amacıyla hayata geçirdiği “2025 Taahhüdü” kapsamında, yeşil yatırımlar, sürdürülebilir altyapı, sosyal girişimcilik ve finansal kapsayıcılık için harcanması hedeflenen 100 milyar Euro’nun yaklaşık 3’te birini iki yılda gerçekleştirmiş oldu. Bilindiği gibi Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği Davos Zirvesi’nin bu yıl odağına aldığı sürdürülebilir kalkınma, BBVA Grubu’nun da en önem verdiği konuların başında geliyor.